Tegenlicht Meet Up: Recht voor allen

Hoe innoveert de juridische wereld en wordt het recht toegankelijk voor iedereen?

18 okt
Datum
18 oktober 2016
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht81

Documentaire

Toegang tot het recht: voor vier van de ruim zeven miljard mensen op aarde is dat te duur, te ingewikkeld, te corrupt of simpelweg afwezig. Vanuit Den Haag ijveren advocaten voor innovatie van de juridische wereld. Verrassend genoeg is Kenia hierin een voorloper. Via sms, smartphones en Twitter wordt door het hele land een netwerk gebouwd van apps en juridische vrijwilligers. Onrecht bestrijden met een mobiel in plaats van een meestertitel: Is dat het rechtssysteem van de toekomst? En hoe staat Nederland ervoor wat E-justice betreft?

Programma

Kenia staat bekend als een land waar corruptie welig tiert en politiek geweld en stammenstrijd aan de orde van de dag zijn. Er zijn simpelweg te weinig rechters en advocaten om de vele gevallen van onrecht en geweldpleging tot een zaak te maken. De op vernieuwing ingestelde opperrechter van Kenia, Willy Mutunga, stond aan de basis van een systeem waarin op tal van plaatsen in het land zogenoemde paralegals worden opgeleid. Om vervolgens de juiste informatie te kunnen verspreiden wordt er handig gebruik gemaakt van het feit dat Kenia één van de plekken op aarde is met de hoogste dichtheid aan mobiele telefoons. Veel van de juridische kwesties en vragen kunnen via Twitter of systemen als M-Haki, het mobiele recht-netwerk, beantwoord worden.

Tijdens de Tegenlicht Meet Up bekijken we de status van het (digitale) recht in ons eigen land. Hoe toegankelijk is ons rechtssysteem? Kan digitalisering het recht democratiseren en zo ja, hoe? Welke mogelijkheden brengt digitalisatie van het rechtssysteem ons en waarin kunnen we van Kenia leren?

Om antwoord te krijgen op deze vragen gaan we in gesprek met Jin Ho Verdonschot (directeur van HiiL), Philip de Roos (Advocaat, initiatiefnemer Legalloyd) en Jelle van Veenen (Legal service designer bij Dutch Legal Tech). Verder zullen er enkele Nederlandse E-justice start ups aanwezig zijn om te praten over hun ervaringen in deze relatief nieuwe sector.

locatie