Tegenlicht Meet Up: Schaliecowboys

Kan dé energie-innovatie van de 21e eeuw zorgen voor een energie-onafhankelijk Europa?

15 feb
Datum
15 februari 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/schaliecowboys

Documentaire

Het hebben van eigen energiebronnen is een belangrijk wapen in de wereldeconomie. Sinds 2013 brengen de Verenigde Staten fossielrijke tegenstanders als Saoedi-Arabië belangrijke slagen toe met de winning van schaliegas en schalie-olie uit eigen bodem. Onder ‘drill president’ Donald Trump staan de schaliecowboys te trappelen om ook Europa te helpen energie-onafhankelijk te worden. Zou schaliegas ook de oplossing voor Nederland kunnen zijn?

Programma

Want waar de aflevering volledig op Texas gericht is, gaat de Meet Up over schaliewinning in Nederland. Energie, schaliegas en fraccen komen ook hier regelmatig in het nieuws. We willen met onze energievoorziening liever niet afhankelijk zijn van landen zoals Rusland. Maar de overstap van fossiel naar duurzame bronnen gaat niet snel genoeg, omdat daar nog onvoldoende in is geïnvesteerd.

‘To frack or not to frack’ in de Nederlandse polder?

Zou schaliegas een (tijdelijke) oplossing kunnen zijn? Wat weten wij nou daadwerkelijk over ‘fraccen’? Met de volgende experts zoeken we een antwoord op deze vraag en kunt u aan het eind van de avond uw eigen afweging maken:

Nordin Lasfar is regisseur en maakte eerder voor Tegenlicht de afleveringen ‘De ongekroonde koning van Amsterdam-West’ en ‘Slimme steden’. Voor een aflevering over energie wilde hij aanvankelijk naar Saoudi Arabië, maar belandde in Texas. Over deze move en de aanleiding voor ‘Schaliecowboy’ vertelt hij meer tijdens de Tegenlicht Meet Up.

locatie