Tegenlicht Meet Up: Sonntag mit Böhmermann

Wat kan de Duitse Arjen Lubach ons vertellen over de toekomst van onze Oosterburen?

27 sep
Datum
27 september 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/sonntag-mit-bohmermann

Documentaire

Het ziet er naar uit dat Angela Merkel gemakkelijk de Duitse verkiezingen zal winnen. En met de Merkel - Macron tandem is de toekomst van de Europese Unie alvast gegarandeerd. Spannend is anders. Toch blijven er nog tal van vragen onbeantwoord. Want welke richting slaat Duitsland in na de verkiezingen? En wat staat Europa te wachten met deze nieuwe Frans-Duitse as? We zoeken naar antwoorden met komiek Jan Böhmermann, de man die satire in Duitsland eigenhandig op de kaart heeft gezet. Wat is eigenlijk zijn invloed op het publiek debat? En hoe zit het met de staat van satire in Nederland?

Programma

  • Met regisseur Britta Hosman praten we na over haar documentaire, haar dag met komiek Jan Böhmermann en welke inzichten haar dat heeft opgeleverd.
  • Met journalist Job Janssen en senior editor Duitsland Instituut Marja Verburg bespreken we de verkiezingsuitslag. Ook kijken we verder: wat kunnen we de komende tijd van onze Oosterburen verwachten en hoe zal dat van invloed zijn op de rest van Europa?
  • In het tweede deel van het programma gaan we het hebben over satire en de invloed daarvan op de publieke opinie. Want welke macht hebben satirici als Jan Böhmermann en zijn Nederlandse tegenhanger Arjen Lubach eigenlijk? UvA Communicatiewetenschapper Mark Boukes geeft ons de antwoorden.
  • Daarna zal de Groene Amsterdammer cartoonist Joep Bertrams aansluiten en praten we verder over de staat van satire in Nederland. Hoe kijkt een satiricus naar bovengenoemde zaken en waar loopt hij zelf wel eens tegen aan? Een ervaringsdeskundige aan het woord.

locatie