Tegenlicht Meet Up: Verkiezingsspecial

Voor een vooruitblik op het Nederland van de toekomst.

15 mrt
Datum
15 maart 2017
Tijd
20:00 - 23:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/tegenlicht96

Documentaire

Kijk jij uit naar de ontknoping van de verkiezingen of sta je juist doodsangsten uit? Ben jij op zoek naar een alternatief, lokaal geluid rondom hét politieke moment van 2017, en wil je hierbij graag meepraten over de toekomst van Nederland? Kom dan naar de speciale verkiezingseditie van de Tegenlicht Meet Up. In een uitgebreid programma gaan we met filmmaker, experts en de zaal in gesprek over de uitdagingen en kansen die ons in de komende jaren te wachten staan. In de latere uren volgen we de verkiezingsuitslag op groot scherm met muziek, interviews, nationale exit-polls, bier en bitterballen. Ben jij klaar voor het Nederland ná de verkiezingen?

Programma

Tijdens deze Verkiezingsspecial kijken we vanuit een ander perspectief naar de toekomst van Nederland. Want terwijl de traditionele verslaggeving zich richt op de strijd die op nationaal niveau plaatsvindt, gaan wij in gesprek met mensen uit verschillende plekken van het land, om te kijken hoe zij naar de verkiezingen en de toekomst van Nederland kijken: waar gaat het de komende vier, acht, tien jaar over in hun stad, dorp of wijk, en welke rol gaan ze daar zelf in spelen?

“Onze toekomst is Rotterdams”

Hiervoor gaan we eerst in gesprek over de stad Rotterdam. In de Tegenlicht uitzending “Wij-samenleving” wordt de meest diverse stad van het land namelijk als afspiegeling genomen van ‘het nieuwe Nederland’ dat we tegemoet gaan. We maken de balans op in de stad waar de helft van de inwoners van niet-Westerse afkomst is, het politieke midden steeds verder lijkt af te brokkelen en populistisch Leefbaar Rotterdam met de door de islam geïnspireerde NIDA in de gemeenteraad zit. Hoe gaat Nederland er uitzien, als we kijken naar -en leren van- Rotterdam? Maar ook: wat voor een toekomst willen we in Nederland?

“Klein is het nieuwe groot”

Tot slot geven we het woord aan vijf gekozen Uitdagers & Aanpakkers (lokale leiders die met inspirerende ideeën buiten de gebaande paden treden) van VPRO Tegenlicht. Zij zullen vanuit hun werkveld en lokale context vooruitblikken op de komende 4 jaar Nederland. Welke stappen moeten er volgens hen genomen worden?

locatie