Tegenlicht Meet Up: Zorgeloos leven

Hoe het gedachtegoed van één man de wereld kan veranderen.

17 okt
Datum
17 oktober 2017
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Pakhuis de Zwijger
Link
https://dezwijger.nl/programma/zorgeloos-leven-volgens-jos-de-blok

Documentaire

'Managen is flauwekul. Je moet mensen gewoon hun werk laten doen.' Jos de Blok heeft een beweging gestart in Nederland: zelfsturing in organisaties. Met Buurtzorg hervormt hij de manier van werken in de thuiszorg door zelforganiserende teams op pad te sturen. Naast meer gepersonaliseerde zorg, krijg je zo ook een meer efficiënte organisatie aan een lager prijskaartje. Wereldwijd is er aandacht voor de vraag hoe deze techniek bruikbaar is ter hervorming van de eigen sector. Maar hoe stel je concreet gezien deze transitie in? Wat zijn de voor - en nadelen van decentralisatie? Wat is het gouden ei van Jos de Blok?

Programma

Jos de Blok heeft eigenhandig een ware revolutie geïnitieerd qua organisatie van werk in Nederland. Overal ter wereld zijn ze op zoek naar de specificaties van zijn methode en zoeken ze naar manieren om dezelfde impact te boeken. Wat is de kracht van Buurtzorg en hoe kunnen we dit gaan toepassen in de eigen sector?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met filmregisseur Kees Brouwer over de invalshoek en inspiratie voor de documentaire.
  • Vervolgens gaan we met Rob van Eijbergen, internationaal werkend organisatieadviseur, dieper in op de wetenschappelijke grondslag van zelforganisatie. Wat is zelfsturing concreet? Valt het zomaar te vertalen naar andere sectoren? Op welke valkuilen moeten we letten bij transitie?
  • Daarna gaan we via Skype het gesprek aan met de directeur van Buurtzorg zelf, Jos de Blok. Vanuit Brazilië verschaft hij ons meer inzicht in zijn methode en de internationale belangstelling.
  • We volgen op met Inge Borghuis, directeur Amstelring, over de zelfsturing – transitie die zij zelf heeft ingesteld in de thuiszorg. Hoe ziet zij de voordelen van de techniek van Jos de Blok werken in haar organisatie?
  • We sluiten af met een food for thought van freelance journalist Jeroen van Raalte, waarin hij een duiding geeft aan de manier hoe Buurtzorg in de maatschappelijke trend richting anarchisme past.

locatie