Rotterdam: Sonntag mit Bohmermann

Rotterdam: Sonntag mit Bohmermann

Wat kan de Duitse Arjen Lubach ons vertellen over de toekomst van onze Oosterburen?

28 sep
Datum
28 september 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Bluecity 010, Rotterdam
Link
https://www.facebook.com/events/1246821528763144

documentaire

Het ziet er naar uit dat Angela Merkel gemakkelijk de Duitse verkiezingen zal winnen. Met de Merkel - Macron tandem is de toekomst van de Europese Unie alvast gegarandeerd. Spannend is anders, maar toch blijven er nog tal van vragen onbeantwoord. Welke richting slaat Duitsland in na de verkiezingen? En wat staat Europa te wachten met deze nieuwe Frans-Duitse as? Aan de hand van de visie van Jan Böhmermann, de man die satire in Duitsland eigenhandig op de kaart heeft gezet, voeren wij het gesprek verder. Wat is eigenlijk zijn invloed op het publieke debat? Wat is de staat van satire in Nederland?

programma

Jan Böhmermann (36) heeft een eigenzinnige visie op het huidige Duitsland. Hoe kan een land dat twee wereldoorlogen begon en verloor nu uitgeroepen worden tot leider van het vrije westen? Duitsland lijkt in verlegenheid gebracht met die nieuwe rol en zoekt naar haar identiteit.

Böhmermann neemt geen blad voor de mond. Dat werd eens te meer duidelijk toen hij internationaal bekend werd met zijn spotgedicht over de Turkse president Erdogan. Het ging om een satirisch bedoelde tekst over de grenzen van vrijheid van meningsuiting, die uitmondde in een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije. Böhmermann moest voor de rechter verschijnen en enkele regels uit zijn gedicht werden verboden. Wegens vele bedreigingen dook hij tijdelijk onder en kreeg politiebescherming. Toch pakte hij niet veel later onverschrokken zijn tv-show weer op.

Weinig mensen zijn geschikter om de grootmacht onder de loep te nemen dan Jan Böhmermann. Met zijn eigenwijze blik kan hij als geen ander reflecteren op de actuele en politieke ontwikkelingen in zijn land, altijd kritisch en met veel ironie. De wekelijkse tv-show ‘Das Neo Magazin Royale’ van Böhmermann was het grote voorbeeld voor ‘Zondag met Lubach’. En in navolging van Lubach’s populaire ‘Netherlands second’ video maakte hij de onovertroffen ‘Germany second’ versie, welke vervolgens vele internationale varianten kreeg.

locatie