Rotterdam: Zorgeloos leven

Rotterdam: Zorgeloos leven

Hoe het gedachtegoed van één man de wereld kan veranderen.

19 okt
Datum
19 oktober 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Theater Rotterdam, Rotterdam
Link
https://www.facebook.com/events/449338078773203

documentaire

'Managen is flauwekul. Je moet mensen gewoon hun werk laten doen.' Jos de Blok heeft een beweging gestart in Nederland: zelfsturing in organisaties. Met Buurtzorg hervormt hij de manier van werken in de thuiszorg door zelforganiserende teams op pad te sturen. Naast meer gepersonaliseerde zorg, krijg je zo ook een meer efficiënte organisatie aan een lager prijskaartje. Wereldwijd is er aandacht voor de vraag hoe deze techniek bruikbaar is ter hervorming van de eigen sector. Maar hoe stel je concreet gezien deze transitie in? Wat zijn de voor - en nadelen van decentralisatie? Wat is het gouden ei van Jos de Blok?

programma

We openen de avond via Skype met de directeur van Buurtzorg zelf, Jos de Blok. Vanuit Brazilië verschaft hij ons meer inzicht in zijn methode en de internationale belangstelling

Daarna gaan we terug naar de R’damse situatie: Dennis Lohuis, oprichter van Zorgvrijstaat West, over de invalshoek en inspiratie van Buurtzorg op het lokale succesvolle initiatief Zorgvrijstaat Rotterdam West in Rotterdam.

Vervolgens gaan we met Martin van der Meulen, trainer geweldloze communicatie en zelforganisatie en oprichter van Ai-opener, dieper in op de wetenschappelijke grondslag van zelforganisatie. Wat is zelfsturing concreet? Valt het zomaar te vertalen naar andere sectoren? Op welke valkuilen moeten we letten bij transitie?

We volgen op met Simone Zeddeman, Holacracy coach at NL Healthcare Clinic, over zelfsturing in de zorgsector. Hoe werpen de technieken van Jos de Blok in de praktijk hun vruchten af?

We sluiten af met een food for thought van Nynke Schaaf, mede initiatiefnemer Rotterdam Kantelt waarin zij een duiding geeft aan de maatschappelijke trend in de zorg waarin initaitieven als Zorgeloos passen.

Moderatie van deze avond is in handen van Rajae El Mouhandiz.

locatie