Rotterdam: Hoe duur is natuur

Rotterdam: Hoe duur is natuur

Is de kruising van economie en ecologie de enige remedie om de natuur te beschermen?

23 nov
Datum
23 november 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Theater Rotterdam, locatie Witte de With
Link
https://www.facebook.com/events/1228801017226074/

documentaire

Milieuactivisten hebben altijd al mensen proberen overtuigen om de natuur te beschermen via het aanspreken van de onderbuik. Maar filantropie alleen blijkt onvoldoende. Stemmen roepen op om de onzichtbare hand van de markt aan te wenden om de natuur te redden. De boom als investering, het milieu als rendement. Geld moet rollen, dus waarom ook niet voor natuurbehoud? Maar wat is de effectiviteit van deze aanpak? Kunnen we de natuur monetariseren? Of doet deze visie tekort aan de natuurlijke verhouding tussen mens en milieu? Tijdens deze Tegenlicht Meet Up onderzoeken we het kruispunt tussen economie en ecologie en wat dit ons kan leren over de toekomst van het natuurbehoud.

programma

De natuur levert een belangrijke bijdrage aan ons welzijn. Niet alleen halen we er allerlei grondstoffen uit om van te leven, ook beschermt de natuur ons bijvoorbeeld tegen de zee en landerosie. De exploitatie van de natuur ten faveure van de mens is de afgelopen eeuwen steeds groter geworden en er zijn als reactie hierop ook verschillende bewegingen ontstaan die proberen daar waar mogelijk de natuur te herstellen. De Tegenlicht-aflevering Hoe duur is de natuur handelt over de vraag of de economische bijdrage van de natuur gekwantificeerd kan worden zodat de natuur een eigen 'stem' heeft in de beslissingen die genomen worden over gebruik van grondstoffen en 'onderhandelingen' over de prijs

Want de natuur is een productiegoed geworden, klaar om te worden verhandeld en wij Nederlanders zijn daar van oudsher goed in. We hebben grotendeels ons eigen land 'gemaakt', maar ook vreselijk geëxploiteerd (niet alleen hier). We waren vervolgens de voorlopers die land aan natuur gingen teruggeven. 

Op de Tegenlicht meetup bij Theater Rotterdam praten we met o.a. Maurice Kruk van Natuurmonumenten over de manier waarop het kwantificeren van en waarde toeschrijven aan natuur ons kan helpen om beter om te gaan met onze natuurlijke hulpstoffen. We concentreren ons daarbij op de natuur van de stad, maar ook op de invloed van grote industrie, zo vlak bij. Kom meepraten.

Wanneer: 23 november 2017: Tegenlicht010

Moderatie: Hajo Doorn, Nynke Schaaf

locatie