Rotterdam: Woede als wapen volgens Pankaj Mishra

Rotterdam: Woede als wapen volgens Pankaj Mishra

Wat is het maatschappelijk nut van woede?

21 dec
Datum
21 december 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Theater Rotterdam
Link
https://www.facebook.com/events/325536017926940/

documentaire

Woede. Een woord dat volgens de Indiase schrijver en journalist Pankaj Mishra kenmerkend is voor de 21e eeuw. Hij probeert het fenomeen te verklaren en analyseert daarbij onder andere de oorzaken van de Brexit. Hoe kon het gebeuren dat zoveel Britten er voor kozen om Europa te verlaten? Waar kwam deze onvrede vandaan? Zijn het de toegenomen migratiestromen, de wereldwijde ongelijkheid, het gebrek aan autonomie? Wonend in Londen vindt Pankaj Mishra het antwoord in een politiek stelsel dat wordt gekenmerkt door ongelijke vertegenwoordiging. Wat is de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en welke paralellen kunnen we trekken naar Nederland en andere Europese landen?

programma

Woede. Een woord dat in de 20e en 21e eeuw al lang de ronde doet. Woede van de lone wolf en woede van nationalisten. Woede, die door Pim Fortuyn, Trump, Brexit en IS bij ons is aangewakkerd. De Indiaas-Britse schrijver Pankaj Mishra probeert dit fenomeen te verklaren. Waar komt die woede vandaan en hoe kan deze tot iets goeds leiden? En Pankaj is niet de eerste. Ook filosofen als Peter Sloterdijk en Slavoj Žižek lieten zich niet onbetuigd in het verklaren van woede als belangrijke kracht in onze maatschappij.

Vandaag praten we naar aanleiding van de Tegenlicht uitzending over woede en Rotterdam. Waar zit hier de woede en wat voor goeds heeft die ons gebracht? Onze stad wordt door de buitenwereld geassocieerd met boosheid, maar ook met vernieuwing en verandering. Hebben de twee soms iets met elkaar te maken? Is er misschien sprake van causaliteit of is dat gewoon toeval? Feit is dat hier in deze stad er sneller sprake is van een houding van: 'tot hier en niet verder'. In alle richtingen. Deze hardheid of dit ongeduld zit ingebakken in ons DNA. Of is dat ook maar fictie?

Kom meepraten over woede in Theater Rotterdam, locatie Schouwburg (Tuinkamer)

Met Concrete Blossom (oa. Malique Mohamud)

o.l.v. Hajo Doorn

 

locatie