LIVESTREAM - Meet Up Rotterdam: Aan het front van de informatieoorlog

Kom meepraten met de Meet Up van Tegenlicht Rotterdam over de Tegenlicht-uitzending 'Aan het front van de informatieoorlog'.

27 mei
Datum
27 mei 2020
Tijd
15:00 - 16:00
Locatie
Online (link wordt verstuurd na aanmelding)
Link
Aanmelden

aan het front van de informatieoorlog

De wetenschap, de media, justitie, het bestuur en het ambtelijke apparaat zijn instituties waarin wij een groot vertrouwen hebben. Dit vertrouwen is gebaseerd op vier pijlers: integriteit, onafhankelijkheid, transparantie en accountability.

Sinds enige tijd zien we echter een sterke aanwas van indicaties die duiden op een afname van dit vertrouwen. Er lijkt sprake te zijn van een institutionele erosie. Feiten blijken te kunnen worden weerlegd met ‘alternatieve’ feiten; wereldleiders liegen erop los en ontkennen wat aantoonbaar waar blijkt te zijn. Wetenschap schijnt ineens ‘ook maar een mening’ te zijn. Bestuurders zijn niet met het algemeen belang bezig, maar met het belang van oligarchen en multinationals waarvoor ze als dank in de toekomst mogen toetreden tot hun raden van commissarissen, en ambtenaren zijn de butlers van het zichzelf verrijkend regime. We leven in wat door filosofen de ‘post-truth era’ wordt genoemd.

Wat is er aan de hand? Welke mechanismen veroorzaken dit toenemende wantrouwen in onze eeuwenoude instituties? Waarom vindt dit juist nu plaats? En is er iets tegen te doen? Niemand minder dan Prof. Dr. José van Dijck heeft zich bereid verklaard om deze vragen voor ons te beantwoorden. Zij geeft over dit onderwerp de webinar, Vertrouwen in Instituties.

José van Dijck is universiteitshoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht. Ze promoveerde in 1992 aan de Universiteit van Californië, San Diego in de Verenigde Staten. Van 2015 tot 2018 was zij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Van Dijck doet onderzoek naar sociale media, mediatechnologieën, de macht van tech- bedrijven en digitale cultuur. Voor de Universiteit Utrecht leidt zij het interdisciplinaire focusgebied ‘Governing the Digital Society.’ Haar bekendste boeken zijn o.a. The Culture of Connectivity. A Critical History of Social Media (2013), en The Platform Society. Public Values in a Connective World (2018), waarvan een eerdere versie in het Nederlands (pdf)verscheen.
 

Wat: webinar van Prof. Dr. José van Dijck over Vertrouwen in instituties

Wanneer: woensdag 27 mei

Tijd: 15:00 uur (geen inloop!)

Waar: MS Teams (de Link ontvang je na je aanmelding)

Aanmelden: innovatienetwerk@rotterdam.nl 

Dit evenement is een samenwerking tussen ConComCow en de gemeente Rotterdam