Meet Up Soest: Alfamannen

Napraten over de uitzending 'Alfamannen'.

23 okt
Datum
23 oktober 2020
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Artishock, Steenhoffstraat 46, Soest
Link
Reserveer je plek

alfamannen

Het gaat steeds beter met vrouwen. Vrouwen worden onafhankelijker, zowel sociaal, economisch, juridisch als emotioneel. De moderne samenleving lijkt beter geschikt voor vrouwen dan voor mannen. Fysiek zwaar werk is deels geautomatiseerd en wat betreft studieresultaten streven meisjes de jongens voorbij. Vrouwen verdienen steeds meer geld en rooien het prima zonder man, zo lijkt het.

Anderzijds zijn er wereldwijd heel wat mannen met wie het niet goed gaat. De statistieken laten zien dat mannen vaker werkloos raken, na de scheiding van hun vrouw vaker in de problemen komen en minder snel aan de bel trekken als ze (mentaal) dreigen te ontsporen. De man is in verwarring. Misschien kun je zelfs spreken van een crisis. Hoe komt dat?

In de Tegenlicht uitzending ‘Alfamannen’ van filmmaker Nordin Lasfar, die we deze keer bekijken, komt deze vraag vanuit verschillende masculiene gezichtspunten aan bod. Lasfar interviewt voor deze aflevering denkers en schrijvers als Dr. Warren Farrell (‘The Boy Crisis’) en Hanna Rosin (‘The end of men’) en dringt op antropologische wijze diep door in de zogenaamde ‘manosphere’, een mannelijke (online) subgroep die zich verzet tegen de in hun ogen gefeminiseerde maatschappij. Deze mannenbeweging heeft in de VS een grote groei doorgemaakt. Veel van deze mannen vinden dat de man vervreemd is geraakt van zijn wezen, zijn wortels en zijn waarde.

Waar worstelen mannen precies mee? Zit de mannelijkheid inderdaad in de knel? Is de emancipatie van vrouwen te ver doorgeschoten? Moeten we op zoek naar meer mannelijke rolmodellen in de opvoeding van jongens? Of is het tijd voor nieuw mannelijk elan; moeten mannen voor zichzelf opkomen en hun rol (her)opeisen?

Na het bekijken van de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Alfamannen’ praten we na onder leiding van Rosalie Smit. Kunnen ‘echte mannen’ zowel stoer zijn als zacht? Als mannen ervoor kiezen het huishouden te doen en voor kinderen zorgen, verliezen ze dan hun aantrekkingskracht voor vrouwen? We onderzoeken de ontwikkeling van ’mannelijkheid’ in onze samenleving. Zijn er oplossingen voor de schijnbare wurggreep waar zowel mannen als vrouwen in vastzitten? Een avond voor mannen en vrouwen!

Aanmelden: vanwege het Coronavirus is het noodzakelijk een kaartje te reserveren via de website van Artishock: https://www.artishock-soest.nl/tegenlicht-meet-up/5687-tegenlicht-meet-up-wil-de-echte-man-opstaan

Je kunt kiezen voor een gratis ticket, maar we zijn blij als je de optie kiest om ons te steunen met €5,- p.p. of meer, zodat we Meet Ups kunnen blijven organiseren. Print de tickets uit en neem ze mee, of toon ze ter plekke op je smartphone.

Actuele informatie is te vinden op Facebook: ‘Tegenlicht Meet up Soest’. Artishock is uiteraard Corona-proof. Meer info daarover vind je op de homepage: www.artishock-soest.nl.

Datum: vrijdag 23 oktober 2020

Aanvang 20.00u

Locatie: Artishock, Steenhoffstraat 46a

Contact: Tegenlichtmeetupsoest@gmail.com.

locatie