LIVESTREAM - Meet Up Soest: Kijken naar de rijken

Napraten over de uitzending 'Kijken naar de rijken'.

05 mrt
Datum
5 maart 2021
Tijd
20:00 - 22:00
Locatie
Artishock, Steenhoffstraat 46, Soest
Link
Reserveer je plek

Kijken naar de rijken

Tegenlicht Meet Up Soest gaat ook in Coronatijd door met het organiseren van inspirerende avonden bij Artishock. Deze editie kan er ook online via Zoom meegekeken worden. Dit keer over de uitzending ‘Kijken naar de rijken’. 

In de gemeente Soest wonen naar schatting inmiddels meer dan duizend miljonairs. ‘Aantal miljonairs in Soest opnieuw gestegen’ kopte de Soester Courant eind december. Van miljonairs is bekend dat ze, met name in Nederland, door allerlei regelingen maar weinig belasting betalen. Tegelijkertijd geven de superrijken vaak grif aan allerlei zelf gekozen goede doelen. Niets aan de hand dus? Of moet er toch iets veranderen? 

Als geld als water was, dan zou het zich gelijk verdelen. Investeerders krijgen echter ruim twee keer zo veel uitbetaald van bedrijfswinsten dan dat er uitbetaald wordt aan werknemers. Het geld hoopt zich daarom op bij de superrijken, terwijl bijvoorbeeld een verpleegkundige het moet doen met 1400 euro netto per maand voor 32 uur per week aan onregelmatige diensten. Onze publieke sector kampt met schrijnende tekorten voor de financiering van bijvoorbeeld zorg en onderwijs en toch blijft belastingparadijs Nederland in stand voor belastingplichtigen met veel vermogen. 

De VPRO-Tegenlicht uitzending “Kijken naar de rijken” richt het vergrootglas op de ongelijke verdeling van geld en het gemak waarmee belasting ontweken wordt. Diverse internationale sprekers wijzen erop dat dit de democratie ondermijnt. Superrijken, zoals Bill Gates, positioneren zich als redders van de wereld door veel geld te steken in goede doelen, maar ze dragen niet bij aan de publieke voorzieningen. Juist door onder meer de goede infrastructuur en vele voorzieningen voor vrijetijdsbesteding, en natuurlijk voor onderwijs en zorg, is het een voorrecht om in Nederland je onderneming te vestigen, maar die voorzieningen kosten wel allemaal (belasting)geld. En wie draait er uiteindelijk echt op voor de financiële gevolgen van de corona-crisis?   

Op 5 maart 2021 kunt u hierover meepraten tijdens de Meet Up in Artishock. Om 20:00 kijken we gezamenlijk de Tegenlicht uitzending, waarna we met elkaar een rondetafelgesprek aan gaan over ieders favoriete onderwerp: belastingen! natuurlijk in relatie tot publieke voorzieningen en filantropie. Ook zo’n zin om mensen te ontmoeten? Kom naar de Meet Up! 

locatie

Locatie: Artishock, Steenhoffstraat 46a (max 20 personen) of online via Zoom
link volgt later.

Aanmelden om aanwezig te zijn:  https://www.artishock-soest.nl/tegenlicht-meet-up