Utrecht: Vrijheidsstrijders

Praat mee over de Tegenlicht aflevering 'Vrijheidsstrijders'

27 mrt.
Datum
27 maart 2023
Tijd
19:00 - 21:30
Locatie
Bibliotheek Neude, Neude 11, Utrecht
Link
Meer informatie

over de aflevering

Al sinds Rusland Oekraïne binnenviel, gaat de oorlog over méér dan grondgebied. Het is een aanval op de democratische vrijheid die wij West-Europeanen vanzelfsprekend achten. In Oekraïne en de Baltische staten zijn vrijheidsstrijders niet bereid om dat op te geven aan Poetin. VPRO Tegenlicht onderzoekt: zijn wij óók bereid om te vechten voor onze waarden en idealen?

programma

Wat betekent ‘vechten voor de vrijheid’ anno 2023 in Nederland? Wordt onze vrijheid bedreigd? Worden onze waarden bedreigd, en welke waarden zijn dat dan? Zijn we bereid daarvoor te vechten? Tijdens de Meet Up op 27 maart praten we na over de VPRO Tegenlicht uitzending ‘Vrijheidsstrijders’ (op 23 maart om 20.30 uur te zien op NPO 2 en online al vanaf 19 maart).

Een jaar na de inval van Rusland in Oekraïne, houdt VPRO Tegenlicht zich de hele maand maart bezig met vrijheid, democratie en Westerse waarden in de context van de oorlog aan de Europese Oostgrens. Naast de tv-uitzending biedt VPRO Tegenlicht achtergrondinformatie, interviews en duiding over de situatie waar Oekraïne en Europa zich in bevinden.

Deze Meet Up biedt de kans om mee te praten: wat betekent vrijheid voor jou? Zou je bereid zijn om de wapens op te pakken? Of zou je dat nooit doen? Op welke manieren kan je als burger vechten voor onze waarden?

In het gastenpanel nemen deze keer plaats:

• William de Bruijn, VPRO Tegenlicht researcher voor de uitzending
• Dr. Christiaan Harinck, docent (militaire) geschiedenis aan de Universiteit Utrecht
• Cinta Depondt, Oost-Europa en Eurazië-specialist bij PAX
• Ank van Harinxma, humanistisch geestelijk verzorger bij het ministerie van Defensie

Reserveer je kaartje

Let op: van 19.00 tot 20.00 uur wordt de uitzending herhaald, de meet-up is van 20.00 tot 21.30 uur. Je mag ook alleen bij de Meet Up aansluiten om 20:00 uur.

locatie