LIVESTREAM - Meet Up Utrecht: Zien is geloven

Tegenlicht Meet Up Utrecht over de Tegenlicht-uitzending 'Zien is geloven'.

08 mrt
Datum
8 maart 2021
Tijd
20:00 - 21:15
Locatie
Bibliotheek Neude, Neude 11, Utrecht
Link
Meer informatie

zien is geloven

We leven in een ‘infocalyps’, zegt de Britse desinformatie-expert Nina Schick. Zij schetst een samenleving die overspoeld wordt door te veel informatie, waarbij er geen onderscheid meer gemaakt kan worden tussen ‘informatie’ en ‘desinformatie’.

Dit wordt versterkt door de zogeheten Deep fake technologie. Dit zijn door computers en kunstmatige intelligentie (A.I.) gegenereerde audio- en/of videofragmenten die niet meer van ‘echt’ te onderscheiden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de video van de Britse Queen Elizabeth, die (aanvankelijk) een serieuze kersttoespraak hield maar later dansend op de tafels van Buckingham Palace eindigde.

VPRO Tegenlicht onderzoekt wat ‘echt’ is en wat ‘nep’. En welke rol synthetische media spelen bij onze beleving van ‘de werkelijkheid’. Het is een toekomstverkenning met prominente denkers waarbij zowel de gevaren als het positieve potentieel van deze media voorbijkomen. 

Tijdens de online Meetup bespreken we de invloed van Deep Fakes op ons leven én hoe we hoe er mee kunnen omgaan. Dat doen we met:

  • Shuchen Tan, de regisseur. Zij besteedt nadrukkelijk ook aandacht aan positieve ontwikkelingen en sprak met kunstenaar Stephanie Lepp van het project Deep Reckoning en Yori Ettama (productontwerper van het project Deep Memory).
  • Hay Kranen ontwikkelt en onderzoekt projecten ‘on the thin line between art, data, technology and narrative’ als zelfstandige werkzaam voor onder meer de Volkskrant en Boymans van Beuningen
  • Pieter van Boheemen van het Rathenau Instituut. Hij onderzoekt en publiceert over de relatie tussen technologie en maatschappij en schreef oa het rapport ‘Digitale dreigingen voor de democratie’.
  • Jarno Duursma, trendwatcher, spreker en auteur. Hij organiseerde als oprichter van het innovatieplatform #SMC050 een reeks bijeenkomsten over digitale technologie.

Praktische informatie
Deze Meet Up vindt online plaats via zoom. Je kunt inloggen vanaf 19.45 uur en ontvangt de zoomlink in je ticket als je aangemeld bent.

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers. meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

locatie