Meet Up Utrecht: Op de grens van het ideaal

Tegenlicht Meet Up Utrecht over de Tegenlicht-uitzending 'Op de grens van het ideaal'

16 mei
Datum
16 mei 2022
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Bibliotheek Neude, Neude 11, Utrecht
Link
Meer informatie

Op de grens van het ideaal

Meld je aan via deze link

Door de oorlog in Oekraïne heeft de strijd voor vrijheid en democratie overal ter wereld nieuwe betekenis gekregen. Hoe overleven idealen in tijden van diepe crisis? In tijden van oorlog is het moeilijk om de hoop op een betere toekomst niet te verliezen. Al helemaal als je inzetten voor vrijheid en democratie gevaarlijke consequenties kent. VPRO Tegenlicht volgt vier jonge activisten uit Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en Polen die blijven strijden tegen onrecht.

Jana Shostak is een Wit-Russische activist en kunstenaar. Ze moest vluchten  nadat ze in Minsk een protestleus in de sneeuw had geschreven. In Polen gebruikt ze haar kunstenaarschap om aandacht te vragen voor misstanden in Wit-Rusland en Polen.

De Poolse activist Janek Spiewak voert al zijn hele volwassen leven strijd tegen Poolse oligarchen en de neoliberale staat. In 2018 stelde Janek zich kandidaat voor het burgemeesterschap van Warschau, maar wist dat het systeem hem nooit zal accepteren. Aleksandr Konovalov, zoon van een Wit-Russische moeder en een Oekraïense vader woonde zijn hele leven in Rusland. Hij vluchtte naar Polen van waar hij zijn oud-landgenoten informeert over de ontwikkelingen in Oekraïne.

Als initiatiefneemster van het Anti-Corruption Action Center strijdt Daria Kaleniuk tegen corruptie in Oekraïne. De organisatie zorgde er voor dat in Oekraïne anticorruptie wetgeving werd ontworpen. Nu lobbyt ze voor het verschepen van oude F-16’s uit het Westen en stuurt ze vanuit Polen helmen en kogelvrije vesten naar Oekraïne.

Tijdens de Meetup praten we verder over de ontwikkelingen in de regio. De activisten keren zich niet alleen tegen de invasie in Oekraïne maar richten hun pijlen ook op de overblijfselen uit het Sovjettijdperk. Wat betekent vrijheid voor hen? En waar komt hun strijdlust vandaan om mensenrechten te verdedigen? En hoe zouden we hen kunnen ondersteunen of beschermen? Deze en andere vragen komen aan de orde in het gesprek met onze gasten.

Praktische informatie

Deze Meetup vindt plaats in het Theater van de Bibliotheek Neude. Deelname is gratis. Graag reserveren 

Deze meet up is een onderdeel van de serie Tegenlicht Meet Up Utrecht, een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht en de VPRO, met medewerking van een aantal professionele vrijwilligers - meer informatie

Kijk voor de meest actuele informatie op: https://www.facebook.com/tegenlichtmeetuputrecht

locatie