Utrecht: Groene vliegtuigpioniers

Utrecht: Groene vliegtuigpioniers

Waar blijft de revolutie in duurzaam vliegen?

04 dec
Datum
4 december 2017
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Bibliotheek Utrecht
Link
https://www.facebook.com/events/926619157493323/

documentaire

Vliegen is niet meer voor de elite. De keiharde concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen en de jarenlange subsidies van overheden maakt vliegen een goedkope aangelegenheid. Met als gevolg dat vliegtoerisme alleen maar groter wordt en Schiphol uit zijn voegen barst. Als motor van de Nederlandse economie is dat natuurlijk fantastisch. Of toch niet? De uitstootbesparing van een heel jaar geen autorijden wordt tenietgedaan door één verre vliegvakantie. Vliegen dreigt de allergrootste bron van vervuiling te worden, met als gevaar dat we de klimaatdoelen van Parijs niet halen. Hoe kunnen we dan nog steeds een uitzonderingsbeleid uitvoeren over één van onze meest vervuilende sectoren? Waar blijft de groene transitie in de lucht?

programma

Decennialang heeft er bij de grote jongens Boeing en Airbus op het gebied van verduurzaming opvallend weinig fundamentele innovatie plaatsgevonden. Maar net als in de dagen van de Gebroeders Wright experimenteren gedreven pioniers met kleine vliegtuigjes die nu al hun eerste vluchten maken. Alleen nu aangedreven door hybride en elektrische motoren, met als doel de komende jaren aandrijving, accu’s en vleugelontwerp sterk genoeg te maken voor het vervoer van een steeds groter aantal passagiers. Hun toekomstdroom is dat we ons nog veel meer en veel gemakkelijker door de lucht kunnen verplaatsen, maar dan schoon, stil en duurzaam.
Dus wie vreesde het vliegen eraan te moeten geven, krijgt misschien weer zicht op onbezwaard over de aardbol zwerven. We onderzoeken die lonkende toekomst tijdens de Meet Up op maandagavond 4 december in de Centrale Bibliotheek Utrecht.

locatie