Meet Up Utrecht: Smeltend Zwitserleven

Meet Up Utrecht: Smeltend Zwitserleven

12 mrt
Datum
12 maart 2018
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Bibliotheek Utrecht
Link
Facebook event

De onsterfelijken

Klimaatverandering zorgt voor smeltende gletsjers in Zwitserland. We moeten snel grip krijgen op de opwarming van de aarde. Volgens de Indiase schrijver Amitav Ghosh komt dit omdat we het ons niet kunnen voorstellen dat onze kinderen in een onleefbare wereld zullen leven. Ons eindeloos verlangen naar zaken als auto’s, vlees en luxegoederen vormen de grote veroorzakers van de klimaatcrisis. ‘Iedereen wil deel uitmaken van het goede leven’, zegt Ghosh. ‘We zijn als een kalkoen voor Thanksgiving. We worden lekker volgestopt maar op een dag gaat de kop eraf.’

De slachtoffers vallen steeds dichter bij huis. Een modderstroom van een smeltende gletsjer bedolf afgelopen zomer het Zwitserse dorp Bondo. Acht mensen stierven en het dorp was maandenlang onbewoonbaar. Toch willen velen de gevolgen van de klimaatcrisis niet inzien. Volgens Ghosh is geen vlees eten of niet autorijden niet genoeg om de vicieuze cirkel te doorbreken. Hij vindt het van het grootste belang dat wij onze overheden verplichten om draconische maatregelen te nemen en desnoods af te dwingen. Het is kwalijk om alle verantwoordelijkheid bij het individu te leggen.

Lees hier meer over de aflevering 'Smeltend Zwitserleven'.

programma

Een oud dilemma: wie is verantwoordelijk en wie moet het oplossen?  Wat is onze eigen rol en waar is de overheid aan zet?  De Meet Up op maandag 12 maart confronteert ook jou met deze vraag. 

Meer over het programma via Facebook

locatie