Middelburg: Mensen, goden en technologie

Middelburg: Mensen, goden en technologie

Wat is de toekomst van de mensheid?

27 feb
Datum
27 februari 2018
Tijd
19:20 - 21:00
Locatie
ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland
Link
https://www.facebook.com/events/1996516740598960/

Hoe ziet onze wereld er in 2050 uit? Is de technologie ons dan de baas met misschien desastreuze situaties tot gevolg? Gaan we van homosapiens naar robosapiens? Of loopt het zo’n vaart niet en blijven wij de techniek de baas?  

De hoofdpersonen in deze aflevering van Tegenlicht van 29 oktober 2017 geven hun visie. Kevin Kelly, schrijver van invloedrijke werken als What Technology Wants en The Inevitable. Kelly schetst de onvermijdelijkheid van technologie en ziet technologie zelfs als een autonoom evolutionair systeem. Kelly is ervan overtuigd dat we door de technologie al goden zijn en dat ook robots in hun eigen goden zullen geloven. Yuval Noah Harari, schrijver van boeken over de geschiedenis van de mensheid Sapiens en Homo Deus. Harari ziet een maatschappij met ongelijkheden ontstaan waarin sommige mensen zichzelf kunnen upgraden tot goden en anderen kwetsbaar en sterfelijk zullen blijven.

programma

Aan de hand van fragmenten uit de uitzending van Tegenlicht gaan we met het publiek en de sprekers in gesprek. 

Sprekers:
Hans Peter Willems, directeur van MindConstruct, een bedrijf dat vergevorderd is in het nabouwen van het menselijke brein. Hij gaat vooral in op de vraag: hoe ver is de technologie en wat kunnen we allemaal nog verwachten?

Sabine Bierens, filosoof en werkt op dit moment aan haar promotie. Eerder werkte zij bij de gemeente Middelburg en het wetenschappelijk bureau van de VVD.

Tegenlicht Meet up Zeeland is een initiatief van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in samenwerking met Switch.

De entree is gratis.

locatie