Meet Up Middelburg: Worsteling van de Groenmens

Meet Up Middelburg: Worsteling van de Groenmens

Hoe krijgen we de broodnodige gedragsverandering voor elkaar zonder veel comfortverlies?

17 apr
Datum
17 april 2018
Tijd
19:30 - 21:00
Locatie
Stoom Middelburg - Kanaalweg 24, 4337 PA Middelburg
Link
Eventpagina

Worsteling van de Groenmens

Ons consumptiegedrag moet op de schop. We weten immers welke schade en ellende we veroorzaken aan het klimaat met het eten van vlees, het kopen van luxegoederen en citytrips. Hoe krijgen we de broodnodige gedragsverandering voor elkaar zonder veel comfortverlies? Over de dagelijkse dilemma's en hoofdbrekens van de Groenmens.

Hoe maken we het groene, goede leven voor iedereen toegankelijk? En niet alleen voor hen die het kunnen betalen, diegenen die hun boodschappen doen bij de Groene Slager, ecologische designmeubelen kopen of zich een Tesla kunnen veroorloven. Een reis langs mensen die worstelen met het maken van de juiste keuzes bij het terugdringen van hun ecologische voetafdruk. En zelfs in klimaattherapie gaan om hun ‘ecopaniek’ onder ogen te komen.

programma

Onze gasten: Ivo van de Walle en Willemien Clement vertellen tijdens de Meet Up Zeeland wat ze doen. En hoe dat bijdraagt aan een duurzame samenleving. Het assortiment wat Ivo in zijn restaurant aanbiedt wijkt af van een reguliere stationsrestauratie. De koffie is Fairtrade en de helft van de menukaart is vegetarisch of veganistisch. Het Vega buffet wat twee keer per maand wordt georganiseerd is elke keer uitverkocht. Willemien Clement, tweede gast van de avond, is lid van De Woongaard, een woon-werkgemeenschap op Walcheren. Dit is een duurzame woongemeenschap in ontwikkeling. Alle bewoners gaan energieneutraal wonen in hun eigen huis en daarnaast gaan ze volop spullen delen, gezamenlijke de moestuin bebouwen en gaan ze gebruik maken van een of meer deelauto’s. 

We gaan deze avond ook met elkaar in gesprek over de dagelijkse dilemma’s en hoofbrekers van de Groenmens. Als consument nemen we vaak andere besluiten dan dat we als burger beredeneren. We kunnen regelmatig de verleiding niet weerstaan. Tegelijkertijd hoor je regelmatig het geluid: “mijn gedrag is een druppel op de gloeiende plaat. Pak de grote bedrijven eerst aan, dat zijn de belangrijkste vervuilers.” Hoe buigen we deze klimaatapathie om naar positieve klimaatactie? Hoe maken wij het verschil? Eco positief consumeren, het kan en het is leuk.