UITGESTELD - Meet Up Zeeland: Houtbouwers

Napraten over de VPRO Tegenlicht-uitzending 'Houtbouwers'.

17 mrt
Datum
17 maart 2020
Tijd
19:30 - 21:00
Locatie
Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg
Link
Meer informatie

houtbouwers

De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van de CO2 uitstoot en 10% van materialen- of grondstofgebruik. Onze huidige manier van bouwen (voornamelijk met beton) overschrijdt dat milieunormen. De overstap naar hout biedt een wenkend perspectief. Hout is een natuurproduct en eindeloos te (re)produceren. Hout neemt CO2 op en ook ten aanzien van het stikstofdossier scoort houtbouw gunstig vergeleken met bestaande bouw. Houtbouw leent zich ook uitstekend voor prefab waarbij complete woningen in een loods worden gemaakt en op de bouwlocatie in zeer korte tijd worden afgemonteerd. Een proces wat ook deels te automatiseren is en waar robotisering zijn intrede doet. Vergeet daarbij ook niet dat op de Zeeuwse arbeidsmarkt, technische vakmensen moeilijk te vinden zijn. Op deze manier is de bouw minder afhankelijk van de ambachtsman die op de locatie de ene steen op de andere metselt.

Voorbeelden van houten huizen leren ons dat deze net zo comfortabel zijn dan die van steen of beton. Het binnenklimaat is aangenaam, energiekosten zijn even hoog of lager. Zowel de geluidsdichtheid als brandveiligheid zijn vergelijkbaar met reguliere woningen. De kosten per woning kan omlaag als de schaalgrootte omhoog gaat. Is voor vier woonlagen reguliere houtskeletbouw voldoende, voor hogere gebouwen is nu cross laminated timber (CLT) de techniek, waarmee hoogbouw van hout mogelijk is. Her en der in de wereld zijn deze gebouwen gerealiseerd of staan op stapel.

Wat is de Zeeuwse bouw- of woningopgave? Bouwend Zeeland volgt met argus ogen de besluitvorming rond het stikstofdossier. Kan er binnenkort gebouwd worden, hoeveel en waar? Waar zit de Zeeuwse woningbehoefte? Moet in het kader van het Rijksbeleid over circulaire economie in 2050, vanaf nu hout worden gestimuleerd of wellicht verplicht gesteld in gemeentelijke bouwplannen. Is er voldoende kennis binnen het ambtelijk apparaat. En speelt de opleiding bouwkunde in op deze verschuiving van bouwmaterialen en –technieken. Al deze vragen en meer komen aan de orde tijdens de Meet Up. U bent van harte welkom.

programma

Toegang is gratis. Graag aanmelden per e-mail bij serden@dezb.nl.