Slapend Rijk

Slapend Rijk

Welke invloed heeft Airbnb op de sociale structuur van een stad?

27 sep
Datum
27 september 2016
Tijd
20:30 - 22:00
Locatie
Café Foyé, Zwolle
Link
https://www.facebook.com/events/904652603014649/

documentaire

Het motto van Airbnb luidt: ‘Deel je huis, maak nieuwe vrienden en wordt slapend rijk’. Wie het kan betalen koopt een appartement, huurt een schoonmaker in en verhuurt het hele jaar door aan toeristen. Welke invloed heeft de razendsnel groeiende deeleconomie-gigant Airbnb op de sociale structuur van een stad? Wat blijft er over van een stad als veel van haar bewoners er slechts een paar dagen verblijven? In Tegenlicht, een portret van Amsterdam ten tijde van Airbnb, met blije toeristen, grove misbruikers, perfecte gastheren, slachtoffers en verklikkers.

programma

Een stedentrip op de planning? Dan kijk je vast weleens op Airbnb. Dit populaire platform is dé plek om een kamer of huis van ‘locals’ te reserveren. Maar is dit platform nou onderdeel van de huidige deeleconomie? Of is Airbnb een platform dat gebruikmaakt van ideologie en ruilcultuur waar je als consument graag in gelooft? Tijdens deze meet up zoomen we in op de gevolgen van de groei van het bedrijf (denk aan Amsterdammers die iedere dag een nieuwe buurman of buurvrouw hebben). Daarnaast verdiepen we ons met interessante gasten in het aandeel dat wij hebben om de stad leefbaar te houden. Verhuur jij een kamer of je hele huis wel eens via Airbnb?

Het journalistieke programma VPRO Tegenlicht spreekt tot de verbeelding. Het biedt stof tot napraten, lokt discussie uit en roept reacties op. Daarom organiseren we regelmatig een Meet Up naar aanleiding van een uitzending. Aan de hand van fragmenten praten we na en kan het aanwezige publiek vragen stellen. Een moderator begeleidt de avond zodat iedereen aan bod komt, het tempo erin blijft en na 1,5 uur de bar in Café Foyé.

Waar de uitzending stopt, begint de Meet Up. Tijdens de Meet Up wordt met experts en het aanwezige publiek verder gepraat, waar de uitzending ophoudt.
Meer informatie over het programma en gasten volgt zo snel mogelijk.

locatie