Zwolle: Burgemeester voor verandering

Zwolle: Burgemeester voor verandering

Politicoloog Benjamin Barber voorspelde een belangrijke rol van burgemeesters. Wat betekent dat voor de politiek anno nu?

23 jan
Datum
23 januari 2018
Tijd
20:30 - 22:00
Locatie
Café Foyé, Zwolle
Link
Facebook Event

"What if mayors ruled the world?" is de vraag die politicoloog Benjamin Barder stelde in zijn gelijknamige boek. Barber voorspelde een wereld waarin de lokale politiek een grotere rol zou spelen en waarin de burgemeester zeer belangrijk is. Onderling konden zij met hun praktische instelling en gevoel voor de stad, een groter verschil maken dan de landelijke politiek. Wél pleitte hij tegelijkertijd voor een wereldwijd collectief van Burgemeesters, zodat steden van elkaar kunnen leren.

Vlak voor zijn dood werd in Den Haag het wereldparlement van Burgemeesters in het leven geroepen, naar het gedachtegoed van Barber. Het is een samenwerkingsverband op het gebied van klimaatverandering, migratie, vluchtelingen en goed openbaar bestuur waarbij zo'n 60 steden zijn aangesloten. Op 23 januari gaan we in gesprek over De Burgemeesters voor Verandering, naar aanleiding van de VPRO Tegenlicht aflevering 'Italiaanse Lente'. Wat betekent de start van dit wereldwijde parlement? En wat is nou eigenlijk de rol van de burgemeester anno 2018?

programma

Te gast

Henk Jan Meijer, Burgemeester gemeente Zwolle. Sinds 1 augustus 2000 is Henk Jan Meijer burgervader van Zwolle. Hoe ziet hij zijn rol? En wat denkt hij dat Zwolle van hem verlangt binnen zijn functie? Wat hoopt hij als langst zittende burgemeester van Zwolle achter te laten?

Mick van Biezen, Politicoloog & Journalist. Voor 'De Correspondent' interviewde Mick van Biezen Benjamin Barber. Hoe ziet hij Barbers standpunt dat landen achterhaald zijn en steden de toekomst hebben?

Links: 

Ted Talk Bejamin Barber "Why Mayors should rule the world

Klik hier om de VPRO Tegenlicht aflevering Burgemeesters voor Verandering terug te kijken.

Elke vierde dinsdag van de maand kun je bij Club Cele terecht voor de VPRO Tegenlicht Meet Up waarbij een aflevering uit het archief wordt gehaald, en we het gesprek aangaan . Tijdens de Meet Up wordt met experts en het aanwezige publiek verder gepraat, waar de uitzending ophoudt.

Moderator: Gaetana Ferla

Club Cele | VPRO Tegenlicht Meet Up vindt plaats op dinsdag 23 januari om 20.30 uur in de bovenfoyer van Café Foyé [Blijmarkt 25]

De bovenfoyer is alleen per trap bereikbaar.

locatie