Zwolle: Cultuurbarbaren

Zwolle: Cultuurbarbaren

Hoe ziet de toekomst van kunst eruit?

22 nov
Datum
22 november 2016
Tijd
20:30 - 21:00
Locatie
Café Foyé, Zwolle
Link
https://www.facebook.com/events/1003885479718437/

documentaire

Een beeldhouwwerk van een knielende Hitler werd onlangs verkocht voor zeventien miljoen dollar. Is kunst slechts een markt geworden waarbij alleen de bezoekersaantallen van musea of de sterrenstatus van de kunstenaar nog tellen? Alessandro Baricco, auteur van ‘De Barbaren’, ontwaart echter een nieuw cultuuroptimisme: kunstenaars van nu dienen zich te engageren met de werkelijkheid om ons heen.

programma

Tijdens deze Meet Up vragen we ons af of kunst en cultuur in de stad aanwezig is om het toerisme en kapitaal óf om maatschappelijke thema’s aan de kaak te stellen. En is dit dan een taak van de stad, waarbij de kunst binnen de stad blijft? Of ook voor daarbuiten? Kortom: we gaan in gesprek over de functie van kunst en bij wie de verantwoordelijkheid ligt om dat te bepalen. In Zwolle in kunst volop aanwezig. De centrale vraag in deze Meet Up is: welk doel dient de kunst in Zwolle?

Jan Brink is te gast en vertelt welke afwegingen hij als wethouder (Portefeuille Cultuur) maakt op het gebied van kunst en cultuur. Wat is de visie van Gemeente Zwolle? Vertelt kunst een verhaal, is het maatschappelijk kritisch of wil de stad meer toerisme aantrekken?

Karel van Haaften vertelt meer over de filosofische benadering van kunst. Wat betekent het vandaag de dag? En waarom is kunst zo essentieel?

Sandra Lange schuift aan als maker en onderzoeker. Een quote van haar website geeft het beste weer wat ze doet:

"My work as a performance designer directly relates to contemporary society, and is intended to evoke socio-political awareness, however engagement is difficult to get an audience involved in. I create participatory performances that aim to evoke a small moment of awareness in the audience, in order for them to reflect on their behaviour and values. My artistic work and therefor the practice based research, are directly related to the spectator therefore audience perception is considered to be the research theme."

Tot slot is Judith Van Der Klip aanwezig. Zij praat mee in de discussie vanuit twee functies: violiste en projectleider Productiehuis Hedon. Hierdoor kan zij meepraten uit het oogpunt van kunstenaar en producent. Een interessante mix om het gezelschap compleet te maken.

locatie