Zwolle: Terug naar de Satellite Queens

Zwolle: Terug naar de Satellite Queens

Hoe kunnen vrouwelijke influencers progressieve en conservatieve geluiden verbinden?

25 apr
Datum
25 april 2017
Tijd
20:30 - 22:00
Locatie
Café Foyé, Zwolle
Link
https://www.facebook.com/events/231143667292587/

documentaire

Elke zondagavond kijken miljoenen Arabische mannen en vrouwen naar de gedurfde talkshow Kalam Nawaem – letterlijk ‘vrouwenpraat’. Al vijftien jaar hoort de talkshow bij de best bekeken programma’s in de Arabische wereld. De populaire presentatrices hebben een vaste plek in talloze harten en huiskamers veroverd. In 2007 maakte VPRO Tegenlicht een uitzending over deze unieke talkshow. Tien jaar later keert regisseur Bregtje van der Haak, die zelf ook drie keer te gast was in de talkshow, terug naar de kleedkamers in Beiroet. Hoe ziet het Midden-Oosten er in 2017 uit volgens presentatrices Muna, Nadia en Rania? Is er een toekomst voorbij de chaos en ellende van vandaag?

programma

Club Cele | VPRO Tegenlicht | Druiluik: Vrouw, Deel I | Return of the Satellite Queens

Per april start een drieluik over "De Vrouw" bij de VPRO Tegenlicht Meet Ups. We trappen af met een avond waarin de aflevering "Return of the Satelite Queens" centraal staat.

25 april Deel I: Perspectief | De relatie van de vrouw met de samenleving

De vierde dinsdag van april zoomen we in op de relatie van de vrouw met de samenleving. We leggen hierbij de focus op vrouwen in beeld. In hoeverre is de vrouw die op TV is, een rolmodel van anderen? En is zij zich daar bewust van? Waar de één carriere maakt in de hoop anderen te inspireren, is dit voor de ander wellicht onbelangrijk. Ben je als [jonge] vrouw beïnvloed door TV-persoonlijkheden als bijvoorbeeld Oprah Winfrey, Sonja Barend of Floortje Dessing? Of heeft een vrouw jouw op wat voor manier dan ook gevormd in bepaalde keuzes? Kom dan langs en ga met ons het gesprek gaan over de vrouwen die we terugzien in de media. We gaan in op het perspectief van de buitenwereld op de rol van een vrouw die te zien is op TV, en vragen naar haar perspectief op de functie die ze heeft en de invloed die dat kan hebben op kijkers. Praat je mee? Het wordt een divers gesprek waarbij iedereen welkom is om de dialoog aan te gaan.

Mylène de la Haye is te gast. Zij is schrijfster van het boek Smoelwerk waarin zij openlijk vertelt over haar gezichtsconstructie. Zowel als presentatrice, TV-gast en columniste voor Panorama is ze veel te zien in de media. Voelt zij zich een voorbeeld voor vrouwen wanneer zij publiekelijk optreedt? En wordt ze anders beoordeeld vanwege haar vrouw-zijn of is ze het daarmee oneens? We gaan met Mylène en publiek in gesprek.

Het journalistieke programma Tegenlicht van de VPRO spreekt tot de verbeelding. Het biedt stof tot napraten, lokt discussie uit en roept reacties op. Daarom organiseren we regelmatig een Meet Up naar aanleiding van een uitzending. Aan de hand van fragmenten praten we na en kan het aanwezige publiek vragen stellen. Een moderator begeleidt de avond zodat iedereen aan bod komt, het tempo erin blijft en na 1,5 uur de bar in Café Foyé open kan voor het echte napraten.
 

locatie