Zwolle: Drieluik Vrouw: Solidariteit - Femmes Fatales

Zwolle: Drieluik Vrouw: Solidariteit - Femmes Fatales

Femmes fatale, waar denk je dan aan?

23 mei
Datum
23 mei 2017
Tijd
20:30 - 22:00
Locatie
Café Foyé, Zwolle
Link
https://www.facebook.com/events/797694290384935/

documentaire

Wat is er aan de hand in Marokko? Onder leiding van de jonge ambitieuze koning Mohammed VI vindt in dit land 'een kleine revolutie' plaats. Marokko moderniseert en democratiseert in rap tempo en de verbetering van de positie van de vrouw heeft voor Mohammed VI de hoogste prioriteit. Een nieuwe familiewet geeft vrouwen veel meer rechten en ook in het strafrecht en arbeidsrecht is de gelijkheid van mannen en vrouwen doorgevoerd. In het parlement zitten inmiddels 35 vrouwen en in het hele land is een sterke toename van vrouwen in invloedrijke functies te zien.

Wie zijn deze 'nieuwe vrouwen' met macht en invloed? Tegenlicht ging naar Marokko en portretteerde een voorhoede van hoogopgeleide dames met uitstekende papieren en volle agenda's: een bankier in Casablanca (Nezha Hayat), de directeur van een betonbedrijf in Fez (Leila Bennis) en de eerste twee vrouwelijke burgemeesters in de geschiedenis van Marokko, één op het platteland van de midden-Atlas (Khadija Oulbacha) en de ander in de toeristenplaats Essaouira (Asma Chaabi). Ook was Tegenlicht te gast bij de rumoerige redactie van Nissae al Magreb, het populaire tijdschrift voor jonge vrouwen in Marokko en sprak er met eindredacteur Leila Benyassine.

programma

Club Cele | VPRO Tegenlicht | Drieluik Vrouw: Solidairiteit - Femmes Fatales

We leggen het emancipatieproces van de vrouwen in Arabische landen naast dat Nederlandse. Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten? We gaan in gesprek met vrouwen én mannen. Ben je er ook bij?

We gaan verder waar de vorige Meet Up ophield: we probeerden aller eerst de vraag te beantwoorden wat de defnitie van 'een vrouw' is. Vervolgens kwam de vergelijking tussen de vrouwenemancipatie in het Westen en Midden Oosten naar voren. Hoe staat het met de positie van de vrouw in beide gebieden? Op 23 mei gaan we in gesprek over solidairiteit. Wat doen vrouwen om elkaar verder te helpen? Hoe is de relatie onderling? Elkaar verder helpen, leren begrijpen en solidair zijn. Een Meet Up voor iedereen!

locatie