Zwolle: Superfort Europa

Zwolle: Superfort Europa

Geld, kennis en technologie in ruil voor het verleggen van de grenzen van Europa.

26 sep
Datum
26 september 2017
Tijd
20:30 - 22:00
Locatie
Café Foyé, Zwolle
Link
https://www.facebook.com/events/1076328625837147

documentaire

Het budget dat Brussel beschikbaar stelt voor de bewaking van de Europese grenzen is de laatste jaren snel gestegen. De reden: terrorisme en het toenemende aantal vluchtelingen. De nieuwe surveillance technologie is een groeimarkt waar door de defensie-industrie niet alleen de nieuwste snufjes ingezet worden maar die ook letterlijk aan terrein wint door de deals die Brussel met zogenoemde derde landen afsluit. In navolging van de Turkije-deal worden nu ook afspraken gemaakt met Noord-Afrikaanse landen, zoals Niger. Wat houden deze deals in? En welke impact hebben ze op Niger en de landen daar omheen?

programma

Superfort Europa → Superfort Zwolle?

Voor wie is Zwolle inclusief? Moeten we de letterlijke en figuurlijke grenzen van de stad bewaken? En zijn er daardoor ook doelgroepen die worden buitengesloten? Tijdens de eerste VPRO Tegenlicht editie van het nieuwe seizoen, gaan we dat onderzoeken. We gaan in gesprek over Zwolle: is het voor iedereen?

Hoe is Zwolle bijvoorbeeld inclusief voor migranten, vluchtelingen, expats en toeristen? Maar ook voor mensen met een handicap of beperking? Mensen die hier misschien tijdelijk of (semi-)permanent zijn of kwetsbaarder zijn en niet altijd zichtbaar zijn, maar wel zeker aanwezig. Voelt Zwolle zich verbonden of heerst er een wij-zij gevoel? Moet er een (letterlijk of figuurlijk) hek om Zwolle, of blijft de stad open met mogelijkheden en kansen voor iedereen? Kom langs en praat mee!

Te Gast:

Femianne Bredewold is expertise rondom inclusie, zij doet onderzoek naar mensen met een psychiatrische of fysieke beperking.

Majd Sahoud, geboren in Syrië en [toekomstig] student aan Winesheim, deelt zijn ervaringen met de stad Zwolle, is deze inclusief of juist niet?

Aditi Gupta [expat Windesheim] & Patricia Pechini [Expat Provincie Overijssel] zijn beide expats. Hoe vinden zij connectie met de stad als nieuwe Zwollenaar?

Wil je de aflevering Superfort Europa terugkijken? Kijk dan op de Tegenlicht website.

Op dinsdag 26 september kun je om 19.00 uur de aflevering terugkijken op groot scherm in de bovenfoyer.

De bovenfoyer van Club Cele is alleen per trap bereikbaar.

Club Cele | VPRO Tegenlicht Meet Up

Elke vierde dinsdag van de maand kun je bij Club Cele terecht voor de VPRO Tegenlicht Meet Up waarbij een aflevering uit het archief wordt gehaald, en we het gesprek aangaan . Tijdens de Meet Up wordt met experts en het aanwezige publiek verder gepraat, waar de uitzending ophoudt.

Club Cele | VPRO Tegenlicht Meet Up vindt plaats op dinsdag 26 september om 20.30 uur in de bovenfoyer van Café Foyé [Blijmarkt 25]

Moderator: Sander Wageman

 

locatie