Zwolle: Ons dagelijks brood

Zwolle: Ons dagelijks brood

Hoe werkt een verzekering gebaseerd op onderling vertrouwen?

24 okt
Datum
24 oktober 2017
Tijd
20:30 - 22:00
Locatie
Café Foyé, Zwolle
Link
https://www.facebook.com/events/764282087030232

documentaire

Vertrouw jij anderen genoeg om ook je verzekering aan hen over te laten? Dat is de vraag waar het om draait indien je lid wil zijn van een broodfonds, een alternatieve verzekeringsvorm voor en door zzp'ers. Het broodfonds is een collectief van 20 tot 50 leden die beloven om elkaar te verzekeren, volledig gebaseerd op vertrouwen. Ook verzekeringen zijn op deze manier onderdeel van de horizontalisering van de maatschappij. Maar hoe werkt het precies? Wat bepaalt het succes en de duurzaamheid van een broodfonds? En hoe neem je beslissingen met elkaar louter gebaseerd op vertrouwen?

programma

De aflevering die centraal staat is 'Ons Dagelijks Brood' van VPRO Tegenlicht. Meer dan een miljoen Nederlanders werkt tegenwoordig als zelfstandige. Slechts 20% van hen heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering. De rest vindt het te duur, heeft medische klachten die worden uitgesloten of te weinig vertrouwen in bestaande verzekeraars. Een tikkende tijdbom onder ons sociale stelsel. Er is een alternatief: het broodfonds. Een nieuw soort arbeidsongeschiktheidsverzekering gebaseerd op wederzijds vertrouwen. Hoe zit het met de broodfondsen in Zwolle? En waarom kiezen zwolse ondernemers hier wel, of juist niet voor?

Te Gast

Pierre Spaninks: ZZP-expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert.

"Er is schrikbarend weinig informatie over ZZP'ers".
Check hier zijn interview op Youtube: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=DPewKDNoTTY

Elke vierde dinsdag van de maand kun je bij Club Cele terecht voor de VPRO Tegenlicht Meet Up waarbij een aflevering uit het archief wordt gehaald, en we het gesprek aangaan . Tijdens de Meet Up wordt met experts en het aanwezige publiek verder gepraat, waar de uitzending ophoudt.

Aflevering terugkijken? Klik: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/ons-dagelijks-brood.html

Moderator: Gaetana Ferla

locatie