Op deze pagina verzamelen we nieuws over VPRO Tegenlicht en kijken we naar de impact die het programma maakt.

'Alle grote bouwbedrijven hebben nu een hout-tak. Dit gaat niet meer weg'

'En toen was daar drie jaar geleden die VPRO-documentaire, en snapte iedereen het plotseling. De Munck doelt op de uitzending van het VPRO-programma Tegenlicht. In het najaar van 2019 ging de aflevering Houtbouwers over de potentie van hout als bouwmateriaal van de toekomst. In de sector ging het verhaal direct rond. „Ineens vielen overal de kwartjes. Opdrachtgevers kwamen naar óns toe met vragen over hoe ze houtconstructies konden toepassen, en of wij wilden meedenken over een duurzaam alternatief voor beton”, zegt De Munck. „Alle grote bouwbedrijven hebben nu een hout-tak. Dit gaat niet meer weg.'

Uit NRC.

kijktip in de Tweede Kamer

Kauthar Bouchallikh van GroenLinks tipte tijdens een Tweede Kamer vergadering in 2021 de Tegenlicht aflevering 'De Nieuwe Elite'. De documentaire over de technische sector legt volgens Bouchallikh bloot hoe ondergewaardeerd het MBO is in Nederland. 'Dat is zorgelijk, niet alleen omdat we enorme tekorten hebben aan deze professionals in de zorg, kinderopvang en techniek, specifiek ook voor de energietransitie, maar vooral ook omdat mensen niet gelijkwaardig worden behandeld op basis van wie ze zijn en wat ze kunnen.'

 

kamervragen over aasgierfondsen

Naar aanleiding van het Tegenlicht-artikel 'Hoe aasgierfondsen onze economie verzieken' heeft Tweede Kamerlid Tom van Nieuwenhuijzen (Groenlinks) Kamervragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en ontwikkelingssamenwerking, Sigrid Kaag. Het gaat over het speculeren met schulden van ontwikkelingslanden door zogeheten ‘Aasgierfondsen’, Kaag wordt aan de tand gevoeld over of dit fenomeen in Nederland voorkomt en of dit in de wetgeving moet worden vastgelegd. 

het Woonprotest

Dit interview met minister Stef Blok uit 2014 was een van de aanleidingen voor het Woonprotest. Dat vertelt initiator Sander van der Kraan tijdens de Tegenlicht Talk ‘de toekomst van protest’ op Lowlands 2022. Sander organiseerde de afgelopen jaren een serie aan succesvolle demonstraties tegen de wooncrisis door het hele land. 

Tegenlicht publiceerde in 2020 een videobrief aan minister Kasja Ollongren, destijds verantwoordelijk voor woonbeleid. In deze video roept stadsgeograaf Cody Hochstenbach op om de volkshuisvesting weer te omarmen. Volgens Hochstenbach is het beleid tot dan toe bewust gericht op het inkrimpen van de sociale huurvoorraad.

Het interview met minister Blok uit 2014 werd in de video van Hochstenbach aangehaald als bewijs voor het bewuste woonbeleid van de overheid. Voor Van Der Kraan was dit de aanleiding om Het Woonprotest op te tuigen, waarbij via sociale media mensen massaal worden opgetrommeld om in verschillende steden te demonstreren tegen het woonbeleid van de overheid.

elke week een flinke dosis toekomst in je mail?

Mis geen énkel verhaal over de toekomst van tech, duurzaam (samen)leven, werk, geluk, economie en politiek.