Het laatste seizoen van VPRO Tegenlicht staat nu helemaal online! Meer weten over DNA-tests, de toekomst van de boer, of in welke onzichtbare wereld onze massaal teruggestuurde pakketjes verdwijnen? Kies een aflevering, of binge gewoon het hele seizoen.

Mijn DNA

Ieder mens kan tegenwoordig zijn wangslijm op de post doen en voor een paar tientjes zijn eigen DNA laten analyseren. Maar willen wij wel weten wat een DNA-test ons allemaal kan vertellen? En wat doen die bedrijven met jouw DNA-data? Tegenlicht-regisseur Roland Duong had een moeder met schizofrenie en is nieuwsgierig of hij een erfelijk risico met zich meedraagt. In deze persoonlijke aflvering van Tegenlicht onderzoekt Duong zijn eigen DNA en praat hij met wetenschappers over de toekomst van het DNA-testen.

Regie: Roland Duong

Een nieuwe dag

Kunnen we ons voorstellen hoe de wereld er in 2025 uitziet? Voorbij het virus en de daarop volgende crises, wanneer door beleidsmakers en leiders de juiste beslissingen zijn genomen? Hoe ziet een dag in de ideale wereld eruit? Het coronavirus heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: de manier waarop we nu leven is niet langer houdbaar. Hoe moeten we nu verder? Welke ideeën nemen we mee naar de toekomst en welke laten we achter? Nu de wereld langzamerhand weer terugvalt in oude patronen, zijn deze vragen belangrijker dan ooit. 

Regie: Kasper Verkaik

Top der onmisbaren

Aan het begin van de coronacrisis werden mensen met een vitaal beroep uitgeroepen tot helden. De meeste van hen komen uit sectoren die al jarenlang stelselmatig worden ondergewaardeerd, zoals de zorg. Nu werden ze ineens uitgeroepen tot onze helden. Nu de crisis langer duurt, lijken zij in een rap tempo hun heldenstatus te verliezen. Hoe zou de wereld eruit zien als 'de onmisbaren' het voor het zeggen hadden? Hoe hebben zij de afgelopen maanden ervaren? En wat hebben zij nodig om ons bij de volgende crisis niet in de steek te laten? 

Regie: Britta Hosman

Goed geld verdienen

Het klassieke bedrijfsmodel, waar aandeelhouders het bedrijf bezitten en beslissen over de koers van de onderneming, ligt onder vuur. Ondernemers kiezen steeds meer voor alternatieve bedrijfsmodellen, voorbij het kortetermijndenken. Zij vinden dat bedrijven een positieve bijdrage zouden moeten leveren aan de samenleving en de planeet. De sociale en duurzame missie van het bedrijf hoort centraal te staan, niet maximaal economisch gewin. Kunnen zij het beste in mensen naar boven halen en tegelijk de winst op peil houden? In deze uitzending gaan we op zoek naar de toekomst van ondernemen. 

Regie: Martijn Kieft

Op volle retouren

Voor 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis. Online winkelen was nog nooit zo makkelijk. Door de coronacrisis kreeg het online winkelen nog een extra impuls. En als het product dat je dertig dagen mocht uitproberen toch niet zo goed bevalt, dan stuur je het toch gewoon weer gratis terug? Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten? VPRO Tegenlicht verkent de schaduwkanten van e-commerce en volgt het traject dat start bij de afdeling ‘retouren'.

Regie: Fleur Amesz

De post-racistische planeet

Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe komen we tot zo’n wereld? Pioniers die dagelijks werken aan een post-racistische wereld verkennen de weg. In deze Tegenlicht-uitzending worden inzichten van diverse experts afgewisseld met de persoonlijke zoektocht van Ikenna Azuike, één van de makers van deze documentaire. Hij leest zijn kinderen voor uit het fictieve boek ‘De Post-Racistische Planeet’: een wereld die tot leven wordt gewekt met – op afro-futurisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak.

Regie: Soraya Pol, Mette te Velde en Ikenna Azuike

De boer van de toekomst

De lockdown heeft laten zien hoe kwetsbaar ons wereldwijde voedselsysteem is. Tegelijkertijd staan boeren, natuurbeschermers en politiek lijnrecht tegenover elkaar. Enerzijds is Nederland als tweede exporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Anderzijds raakt de bodem uitgeput en ingeklonken. Waar zijn de nieuwe ideeën en technologieën te vinden die goed zijn voor zowel de boer als de natuur? Een verkenning door Nederland. Van stroken-landbouw tot onbemande tractoren en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien; wat zijn de perspectieven voor de boer van de toekomst?

Regie: Rob van Hattum

Herover je data

Wie is de baas over onze data? Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze (Europese) data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Is daar dan geen ontkomen aan? In een tijd van online surveillance, datatracking en microtargeting gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar uitwegen en oplossingen. Zowel op het niveau van individuele apparaten als op wijkniveau en in gemeenschappelijke ruimten. Het borgen van privacy en datazeggenschap moet politiek op zowel landelijk als Europees niveau worden bevochten. Tegenlicht neemt het ideaal van ‘user independence‘ onder de loep. Welke initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld?

Regie: Alexander Oey