wij zijn Europa


Wij zijn Europeanen. We delen geschiedenis, waarden, goed voetbal en een schuldig koloniaal verleden.. En het is niet alleen een gevoel, het is een geologisch feit. Van de Atlantische oceaan tot de Bosporus wonen Europeanen.

toch?

Dat is de geologische definitie van ons (sub-)continent. Maar als we daar vanuit gaan, is een groot deel van Europa Russisch. Dan vechten we dus tegen onszelf. Ingewikkeld.

de
Oostgrens

Misschien kunnen we een grens in het Oosten trekken, door alles wat Rusland is weg te laten?

что
ты
говоришь?

Toch is ook die grens niet helemaal eenduidig, want wat is ‘niet Russisch’? Op deze kaart zie je in welke gebieden de bevolking Russisch als eerste taal heeft.
Oost Europa, midden Europa en de Balkan maken het gewoon ingewikkeld. Laten we die maar schrappen.
In dit fragment vertelt Sloveense filosoof Slavoj Zizek een mop om te illustreren dat niemand zich als Balkanland of Oost-Europeaan wil identificeren.

het
IJzeren
gordijn

Maar wat is Oost-Europa dan, waar begint de Balkan, wie is Midden-Europa? Daar is niemand het over eens. Er was ooit wel een duidelijke grens. Het ijzeren gordijn.

dit zijn
wij

Dit is wel heel beperkt en ouderwets, die tijd zou toch voorbij moeten zijn. Duitsland is echt Europa. Laten we uitgaan van iets dat wel duidelijk is.
De EU.
Maar hier zegt Europarlementariër Guy Verhofstadt in 2014 tegen de protesterende mensen op het Maidan plein in Kiev dat ze ookbij ons horen:
En daar bleef het niet bij
De EU sloot ook een associatieverdrag met Oekraïne. Dat betekent dat er samenwerking is op economisch gebied, geholpen wordt met democratisering en we toewerken naar een lidmaatschap van de EU.

En wij als EU zijn niet alleen toekomstplannen aan het maken met Oekraïne, het conflict dat Oekraïne met Rusland heeft is centraal in een van onze belangrijkste doelstellingen: energie onafhankelijkheid.

protesterende mensen in Georgië

En behalve Oekraïne zijn er nog meer kandidaat lidstaten, die in de komende jaren willen toetreden: Turkije, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië, Albanië Bosnië en Moldavië.
Het antwoord op de vraag of we als Europa in oorlog zijn is dus niet binair.
Het is meer een spectrum.
wie denk je nu dat wij zijn?