Tegenlicht

Houden van Holland

Programmamaker Wen-jie Qin, afkomstig uit China, won een half jaar geleden de Tegenlicht prijsvraag voor nieuw talent. Ze won de prijs met een uniek voorstel: een documentaire maken over het Nederlandse inburgeringsprogramma, waaraan ze als nieuwkomer zélf deelneemt.

Een groep hoogopgeleide buitenlanders keert terug naar de schoolbanken om de Nederlandse taal te gaan beheersen en om te leren integreren in de Nederlandse samenleving. Vierentwintig immigranten uit zestien landen, veelal afkomstig uit vrije beroepen, treffen elkaar in het Regionaal Opleiding Centrum in Amsterdam. Ze kwamen naar Nederland vanwege de liefde, maar verliefdheid heeft hier zo z’n prijs. De Vreemdelingenwet vereist dat nieuwkomers met Nederlandse partners hun eerste jaar in Nederland grotendeels op school moeten doorbrengen.

bijlage

Door de ogen en oren van deze eerstejaars zien we stap voor stap wat er gebeurt in het inburgeringsprogramma. De film onderzoekt hoe taal wordt gebruikt als instrument om buitenlanders Nederlandse normen en waarden bij te brengen. En er wordt gekeken welk effect deelname aan het inburgersprogramma heeft op de psychologische gesteldheid en het sociale leven van de immigrant. Hoe ervaren zij en hun Nederlandse partners deze moeilijke overgangsperiode in hun leven? Integratie of desintegratie? Elk betrokken personage heeft een uniek verhaal te vertellen.

In de film ontmoeten we Noura, een wiskundelerares uit Marokko; Mira, een vrouwelijke manager uit Indonesië; Tamara, een architecte uit Kroatië; en Wen-jie, filmmaker uit China.

Regie: Wen-jie Qin
Productie: Mariska Schneider
Eindredactie: Roel van Broekhoven/Doke Romeijn/Frank Wiering