Tegenlicht

California dreaming

Californië is van oudsher een proeftuin waar mensen naartoe komen om zichzelf en hun leven opnieuw uit te vinden. Maar wie zijn de nieuwe dromers en doeners en hoe zien zij de toekomst?

Tegenlicht gaat in Los Angeles op zoek naar de kiemen van een nieuwe samenleving, tegen de achtergrond van het failliet van wat ooit het sterkste merk en de meest aansprekende Amerikaanse droom was: Californië! 

Californië heeft een speciale plek in de Amerikaanse psyche. Het is de thuishaven van de ongebreidelde kansen, dromen en sterren, met een paradijselijk klimaat. Maar de Gouden Staat is failliet. En na Californië is nu ook de stad Los Angeles aan de beurt. Publieke voorzieningen worden fors ingeperkt, de werkloosheid blijft stijgen en veel mensen zijn met hun baan ook hun ziektekostenverzekering en hun huis kwijt geraakt. Maar tegelijkertijd lijkt het optimisme en het geloof in de kracht van Amerika onbreekbaar.

We maken kennis met de elektricien Justin en zijn vrouw Christine, die kort na elkaar werden ontslagen. Sinds drie maanden wonen zij, met hun twee zoontjes, op een camper op het rijke strand van Santa Barbara. Geparkeerd tussen de daklozen van vorige crises heroriënteren zij zich noodgedwongen op wat van waarde is in hun leven. Want nieuw werk wil maar niet komen.

In de wachtkamer van de tatoeage-verwijder-kliniek van de idealistische, Jezuïtische “Father G” ontmoeten we ex-gang lid Charles. Hij zat 14 jaar in de gevangenis voor een klein vergrijp en kwam onlangs vrij door de inspanningen van rechtenstudenten van Stanford University. Buiten de deur van de gevangenis vond hij een hele nieuwe wereld, waar hij zich met verbeten euforie een weg in baant.

bijlagen

Ook ontmoeten we mensen die, onder de druk van de crisis, nieuwe vormen van samenleven proberen vorm te geven. Zoals Laura die een stuk land kon kopen in de verpauperde binnenstad, dankzij de fors gedaalde prijzen. Daar bouwt ze aan een “urban farm”. Of antropologe Mizuko Ito, die onderzoekt hoe kinderen via mobiele technologie voor zichzelf een koesterende sociale omgeving scheppen. We treffen een collectief van kunstenaars: ‘Fallen Fruit’. Ze zien fruit als ‘openbaar bezit’ en brachten daarom in kaart waar je in Los Angeles ‘gratis’ fruit kan plukken op de openbare weg; een nieuwe blik op de stad. 

De ondernemingszin, creativiteit en daadkracht van deze individuen werken aanstekelijk, maar de problemen waar zij tegen moeten vechten zijn immens. In het stadhuis zit politica Wendy Greuel, verantwoordelijk voor de financiën van de stad en vriendin van Hillary Clinton. Zij heeft de reserves van de stad het afgelopen jaar tot onder het minimum zien slinken. Ze beseft dat de stad in geval van een aardbeving niet meer adequaat zal kunnen reageren. Ook de brandweer moet nu al collecteren om de normale dienstverlening op peil te houden.

Zal Amerika in een derde-wereldland veranderen, waar een kleine elite de verpauperde massa’s mijdt als de pest? Of ontwikkelt Los Angeles zich verder als een proeftuin van de postconsumptiemaatschappij met nieuwe levensvormen-voorbij-de-goudkoorts, waarin vrijheid als centrale waarde nieuwe betekenis krijgt?

Regie: Bregtje van der Haak
Research: Maren Merckx
Productie: Mariska Schneider
Eindredactie Henneke Hagen/Jos de Putter

meer zoals 'california dreaming'