Tegenlicht

China: van Cartier naar Confucius

In het tussen marxisme en marktwerking verscheurde China zoeken jonge intellectuelen naar houvast in de klassieke filosofie.

Terwijl de rest van de wereld zich blindstaart op de schier oneindige wolkenkrabbers in Shanghai, op de halskettingen van Cartier die in China niet aan te slepen zijn, op de BMW’s die file rijden in Beijing, is er een groep slimme Chinese studenten die zich durft af te vragen: Is dit nu alles?

bijlagen

Om een nieuw China vorm te geven zoeken zij hun toevlucht bij het werk van de oude Chinese wijsgeer Confucius. Elke vrijdag avond komt een groep studenten samen in het huis van hun professor. Het zijn vaak enig kinderen van buiten de stad, die als talentvolle scholieren een plaats hebben bemachtigd op de prestigieuze Fudan Universiteit in Shanghai.

De studenten zijn hard op zoek naar een antwoord op de vraag welke richting de draak in zou moeten slaan na jaren van maoïsme en staats-kapitalisme. Hun leven heeft zich ontwikkeld als in een tijdmachine en zij grijpen terug op oude waarden om een nieuw China vorm te geven. Samen bestuderen zij, zin voor zin en karakter voor karakter, de in klassiek Chinees geschreven teksten van Confucius en gaan op zoek naar wat er in de economische versnelling verloren is gegaan.

Gemaakt door Marije Meerman in samenwerking met Ying Zhu, professor aan CUNY, New York, die schrijft over de hedendaagse Chinese samenleving & media.

Regie: Marije Meerman
Productie: Helen Goossens, Mariska Schneider
Eindredactie: Henneke Hagen, Frank Wiering, Jos de Putter

meer zoals 'China: van Cartier naar confucius'