Over het Stanford Prison Experiment, Abu Ghraib en het gevangeniswezen

Philip Zimbardo

Philip Zimbardo is sociaal psycholoog die Stanford Prison Experiment uitvoerde. Hij vertelt over het experiment, Abu Ghraib en gevangeniswezen.

Philip Zimbardo (1933) is van Siciliaanse oorsprong. Hij is hoogleraar geweest aan diverse Amerikaanse universiteiten als Yale, NYU en Columbia University. Sinds 1968 is hij professor aan Stanford University.

Zowel professioneel als persoonlijk is hij altijd bezig geweest met het "weggeven van de psychologie aan het publiek". Hij heeft het zijn missie gemaakt om de psychologie breed bekend te maken aan een zo groot mogelijke publiek. Dit doet hij door zijn bevindingen uit te leggen aan niet-academisch gevormden en aan de media. 

Stanford Prison Experiment

Zijn meest opmerkelijke studie (die hij samen met twee collega's heeft uitgevoerd) is het Stanford Prison Experiment uit 1971. Kort gezegd was dat een simulatie van het Amerikaanse gevangeniswezen. Het experiment demonstreerde de kracht van sociale situaties bij het vervormen van persoonlijke identiteiten van de deelnemers en hun gekoesterde waarden. De studenten bleken hun verkregen rollen als gevangene of bewaker als hun identiteit te internaliseren. Het experiment toonde aan dat het dramatische gevolgen heeft als je normale, gezonde studenten in een namaakgevangenis stopt.

Verlegenheid, vandalisme, politieke psychologie, marteling, terrorisme en het kwaad zijn slecht een paar van de zeer uiteenlopende onderwerpen binnen de sociale psychologie waarnaar Zimbardo onderzoek deed. Eén van zijn stokpaardjes is dehumanization. Op zijn website beschrijft hij aan de hand van drie voorbeelden (Nazi stripverhalen, propaganda en prenten van gelynchte Afro-Amerikanen) hoe dit bijdraagt aan 'the core evil', namelijk het proces van dehumanisatie.

Zimbardo heeft vele boeken geschreven waaronder 'The Time Paradox: The New Psychology of Time That Will Change Your Life' (1999) en 'Shyness: What It Is, What To Do About It' (1977). Zimbardo laat in verschillende interviews weten dat hij zelf het meest enthousiast is over zijn publicatie: The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil (Random House, 2007). Dit boek is overigens in de Nederlandse vertaling voorzien van een inleidend essay geschreven door Rein Gerritsen. 

Interviewer: Eugene Paashuis
Locatie: Barcelona, Spanje
Datum: 29 juni 2010