Gegrepen door de thema's die aan bod komen in The Mind of the Universe? Hier een lijstje boeken om tegemoet te komen aan je kennishonger.

The Mind of the Universe is een televisieserie met diepgang, maar toch is zo'n uitzending altijd te kort om je het naadje van de kous te laten zien. Wil je je eens rustig verder verdiepen in een van de onderwerpen die aan bod kwamen? Hier volgt een lijstje boeken die je misschien interessant vindt, in willekeurige volgorde. Veel ervan zijn geschreven door wetenschappers die je in de serie kunt zien. Ook leuk voor uitgevers, want veel van deze boeken zijn nog niet vertaald.

Wat wij niet kunnen weten - verkenningen langs de randen van onze kennis 
Marcus du Sautoy

Kunnen we ooit alles weten? Of zijn er onderzoeksgebieden die zich voor altijd buiten de grenzen van het menselijk verstand blijven bevinden? Hoe gaan we om met het idee dat we mogelijk nooit alles zullen begrijpen?

ISBN: 9789057124181

Oorspronkelijke titel: What We Cannot Know: Explorations at the Edge of Knowledge

De wil van de technologie
Kevin Kelly

Aan de hand van fascinerende voorbeelden laat Kelly zien dat het begrip technologie veel breder is dan we denken en dat bijvoorbeeld steden, muziek, onderwijs en taal ook technologieën zijn.

ISBN: 9789490574284

Oorspronkelijke titel: What Technology wants

Animal minds
Donald R. Griffin

Griffin breekt een lans voor onderzoek naar bewustzijn bij dieren, waarbij hij voorbeelden gebruikt van zijn werk met dolfijnen, chimpansees en vogels.

ISBN: 9781472114365

Niet vertaald in het Nederlands

The genius of birds
Jennifer Ackerman

Vogels zijn verbazingwekkend intelligent. Volgens recent onderzoek benaderen vogels mensapen en zelfs de mens wat betreft intelligentie.

ISBN: 9781472114365

Niet vertaald in het Nederlands

The story of earth
Robert M. Hazen

De aarde evolueert. Van atoom naar molecuul, van graniet naar eencellige, tot een landschap vol met leven. Robert M. Hazen laat zien hoe de geologie en de biologie van de aarde onze planeet hebben gevormd tot de enige van zijn soort in ons zonnestelsel. En misschien wel de enige in het universum.

ISBN: 0670023558

Niet vertaald in het Nederlands

Oom Wolfraam en mijn chemische jeugd
Oliver Sacks

Geboren verteller Oliver Sacks vertelt met warmte en humor over zijn jeugd, tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland. Zijn familie- bijna allemaal verslingerd aan wetenschap - wakkert zijn liefde voor scheikunde aan. We volgen Sacks terwijl hij opgroeit en ongelukkig is, maar toch zijn typerende intellectuele nieuwsgierigheid ontwikkelt.

ISBN 9789029068710

Oorspronkelijke titel: Uncle Tungsten

Brain, mind and internet
Van D. Staley

Een essay dat de interface en samensmelting van brein en internet in een breder historisch perspectief plaatst. Het internet is de volgende stap in een lange geschiedenis waarin menselijke kennis het brein combineert met symbolische technologie. 

ISBN: 978-1-349-49883-3

Niet vertaald in het Nederlands

Beyond Boundaries
Miguel Nicolelis

Stel je voor dat je leeft in een wereld waarin mensen alleen maar hoeven te denken om computers te gebruiken, auto te rijden en met elkaar te communiceren. Nicolelis beschrijft zijn revolutionaire ideeën over hoe het brein onze gedachten creëert, en ons zelfbewustzijn. En hoe dat kan worden aangevuld en versterkt door machines, zodat het hele universum binnen ons bereik komt.

ISBN: 1250002613

Niet vertaald in het Nederlands

Homo Deus
Yuval Harari

Op onnavolgbare wijze beschrijft Yuval Noah Harari in zijn bestseller Sapiens 70.000 jaar menselijke evolutie, maar met Homo Deus richt hij zich op de toekomst. Met zijn kenmerkende vermenging van wetenschap, geschiedenis en filosofie onderzoekt Harari de dromen en nachtmerries van de eenentwintigste eeuw – van onsterfelijkheid tot kunstmatig leven.

ISBN: 9789400407237

Oorspronkelijke titel: Homo Deus - a brief history of tomorrow

Onze laatste eeuw
Martin Rees

Een waarschuwing van een wetenschapper: hoe terreur, vergissingen en milieurampen de toekomst van de mensheid bedreigen. Op aarde en daarbuiten.

ISBN: 9789027474490

Oorspronkelijke titel: Our final hour

Biomimicry
Janine M Beynus

Zoals de chaostheorie onze blik op het universum verandert, is biomimimicry het idee dat ons anders doet kijken naar het leven op aarde. Biomimicry is innovatie die zijn inspiratie uit de natuur haalt, en daarbij de beste ideeën bestudeert en aanpast voor gebruik, zoals fotosynthese, schelpen en hersenstructuren.

 ISBN: 9780060533229

Niet vertaald in het Nederlands

Would you baptise an extraterrestrial?
Guy Consolmagno

Twee astronomen bij het Vaticaan laten in een komisch en prikkelend boek hun licht schijnen op de vreemde plekken waar geloof en wetenschap elkaar tegenkomen. "Stel je voor dat er een marsman voor je deur staat, met grote oren en een grote neus, net zoals in een kindertekening, en vraagt of hij gedoopt kan worden. Hoe zou jij reageren?"

ISBN: 0804136955

Niet vertaald in het Nederlands

Regenesis - How Synthetic Biology Will Reinvent Nature and Ourselves
George Church en Ed Regis

George Church - bioloog aan Harvard - en wetenschapsjournalist Ed Regis verkennen de mogelijkheden en gevaren van kunstmatige biologie. Een nieuwe wetenschap, waarin levende organismen worden veranderd door delen van hun genetisch materiaal aan te passen, waardoor totaal nieuwe soorten organismen kunnen ontstaan.

ISBN:  9780465021758

Niet vertaald in het Nederlands

The Why Axis - Hidden Motives and the Undiscovered Economics of Everyday Life
John List en Uri Gneezy

Kan economie een hart hebben? Kan het gaan over mensen en wat belangrijk voor ze is? En ons helpen te begrijpen wat de verborgen drijfveren zijn achter wat mensen in het dagelijks leven doen? Uri Gneezy en John List hebben revolutionaire ideeën over wat écht werkt als we grote sociale, zakelijke en economische problemen willen aanpakken, en ze geven nieuwe inzichten over de drijfveren achter menselijk gedrag.

ISBN: 9781847946751

Niet vertaald in het Nederlands

Meer van the mind of the universe