Spannende conspiracy-thriller over jacht op de IRA in Limburg, 2 januari 2022 te zien bij de VPRO op NPO 3 en NPO Start

The Spectacular

Eind jaren 80 wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks dodelijke IRA-aanslagen. Een speciaal team van rechercheurs opent de internationale jacht op een onzichtbare terreurcel, die een aanslag van ongekende omvang in Nederland heeft gepland.

hele serie vanaf donderdag 23 december 2021 op NPO Plus

Hadewych Minis speelt de hoofdrol in de nieuwe dramaserie The Spectacular, van de makers van Van God los en Riphagen. De spannende conspiracy thriller, met een internationale cast, is geïnspireerd op een waargebeurd, niet eerder verteld, verhaal.

over de serie

Eind jaren tachtig, aan het einde van ‘The Troubles’, het Noord-Ierse conflict, wordt het zuiden van Nederland opgeschrikt door een reeks gruwelijke IRA-aanslagen. Ze zijn gericht op Engelse soldaten die, gelegerd in bases in Duitsland, veel uitgaan in Limburg.

Een speciaal gevormd team van lokale rechercheurs heeft als taak de groep terroristen die zichzelf als vrijheidsstrijders zien, op te pakken. Langzamerhand groeien bij het rechercheteam vermoedens dat hooggeplaatste Nederlandse én internationale autoriteiten er juist alles aan doen om de aanhouding te voorkomen. Ondertussen wordt door de terreurcel een aanslag in Nederland voorbereid van ongekende omvang, beter bekend als ‘The Spectacular'. 

Een verhaal verteld vanuit het perspectief van twee vrouwen uit verschillende kampen, die lijnrecht tegenover elkaar komen te staan als teamhoofd Jeanine Maes (Hadewych Minis) de jacht opent op de mysterieuze Fiona Hughes (Aoibhínn McGinnity), het meest meedogenloze en enige vrouwelijk lid van de IRA-cel.

Hadewych Minis

Decennia na deze vergismoorden is dit verhaal helaas nog steeds actueel. Niet alleen nu de Ierse kwestie door de Brexit weer op scherp is komen te staan, maar ook omdat polarisering en radicalisering het dagelijkse nieuws beheersen.

Producent Pieter Kuijpers (Pupkin)

open voor afleveringsinfo

1: Stammenstrijd

zondag 2 januari, 21.15 uur

Het zuiden van Nederland wordt geteisterd door een reeks IRA-aanslagen, gericht op in Duitsland gelegerde Britse soldaten. Rechercheur Jeanine Maes opent de jacht op de uit Belfast afkomstige IRA-leden, en in het bijzonder op de legendarische Fiona Hughes: the Angel of Death. De opsporing blijkt bijna onmogelijk, omdat de politiediensten van de verschillende landen in de grensstreek niet samenwerken. Wanneer een arrestatie plaatsvindt, lijkt iedereen opgelucht. Maar Jeanine weet beter. Er mist iemand: Fiona Hughes.

2: Politieke lichamen

zondag 9 januari, 21.15 uur

De IRA-cel pleegt in Duitsland een aanslag waar Fiona Hughes bij betrokken is. Jeanine weet dat het een kwestie van tijd is totdat de leden ook in Nederland weer een aanslag zullen plegen. Jeanine denkt de IRA-leden een stap voor te zijn, maar ze maakt een verkeerde inschatting.

3: De duivel zelf

zondag 16 januari, 21.15 uur

Een brute aanslag door de IRA-cel in Limburg wordt wereldnieuws. Vanuit zowel Sydney als London en zelfs Belfast klinkt grote verontwaardiging. Jeanine probeert haar fout voor zich te houden en zet alles op alles om de daders te pakken. De IRA-cel vermoedt ondertussen dat er een verrader in hun midden zit.

4: The Irish Cause

zondag 23 januari, 21.15 uur

Bij toeval weet Jeanine de IRA-cel en Fiona op te sporen, alleen hun leider Declan Moore ontspringt de dans. Omdat er in Nederland geen duidelijke wetten zijn met betrekking tot terrorisme, zal ze de aanslag als een gewone moordzaak moeten bewijzen. Dit kan ze echter niet doen zonder haar eigen fout te openbaren. Dan blijkt dat er meer op het spel staat. Jeanine’s beslissing om de waarheid wel of niet te onthullen kan grote gevolgen hebben. Ze komt lijnrecht tegenover Fiona te staan tijdens een laatste ontmoeting waarin ze hoopt op antwoorden.

de set

The Spectacular is een groots project, met een internationale cast, dat zich in verschillende delen van Europa afspeelt. Vanwege de aangescherpte COVID-19 maatregelen is het onmogelijk om de serie in verschillende landen op te nemen. Om die reden is besloten alle buitenlandse sets na te bouwen in een studio in Nederland. Niet eerder werd dit gedaan voor een serie van deze omvang.

de productie

The Spectacular wordt geregisseerd door Willem Bosch (Bellicher, Hiernamaals, Van God los) en Pieter Kuijpers (Riphagen, Van God los). Zij nemen ook het scenario voor hun rekening.

De vierdelige serie is een coproductie van Pupkin met de VPRO en is mede tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds en de Netherlands Film Production Incentive.

de cast

Nederlandse cast: Hadewych Minis, Michel Sluysmans, Jacob Derwig en Peter Blok

Ierse cast: Aoibhínn McGinnity (Quarry), Kerr Logan (Game of Thrones), Ian Beattie (Game of Thrones) en Declan Conlon (The Tudors)

Ian Beattie

Jacob Derwig