Fiona Hughes

Fictieve naam: Fiona Hughes
Gebaseerd op: Donna Maguire
Geboren: Newry, 1967
Rol: Verkenner/honey trap, maar in de serie ook schutter 

Bijzonderheden:
Ze kreeg ooit 14.000 pond uitgekeerd van een plaatstelijke rechtbank in Newry omdat ze was gestruikeld over een gebroken stoeptegel. Dit terwijl de vader die zijn zoon was verloren in een van de aanslagen van de IRA 7.500 pond kreeg.

Verdacht van: 

  • Bomaanslag Osnabürck, juni 1989
  • In bezit van explosieve goederen, juli 1989
  • De moord op twee Australische toeristen in Roermond, 27 mei 1990
  • De moord op majoor Michael Dillon-Lee, Dortmund 1 juni 1990 

In The Spectacular noemen ze haar ‘Angel of Death’ en ook dit is geen fictie. Donna Maguire, de vrouw waarop Fiona Hughes is gebaseerd, was in de jaren 80 en 90 een van de meest gevreesde vrouwen in Europa. Ze volgde haar schoolopleiding bij de nonnen. Ook haar broer, Malachy Maguire, was een actief Volunteer van het Provisional IRA. Fiona Hughes is naast Maguire ook deels gebaseerd op Gerard Harte. Harte is in de serie weggelaten en het personage Fiona Hughes neemt als het ware de taak van Harte als schutter op zich. Verder hebben Harte en het personage Hughes geen overeenkomsten. 

‘In 1989 werd Maguire met Leonard 'Bap' Hardy aangehouden nadat ze van de ferry vanuit Frankrijk Ierland binnenreisden. Ze hadden onderdelen voor het maken van booby traps bij zich en tekeningen en notities, kennelijk van een verkenning, van een Britse legerbasis in Osnabruck, Duitsland. Hardy nam alle schuld op zich en Maguire ging vrijuit en keerde kort daarna weer terug naar het Europese vasteland,’ zegt Verhaeren. In de serie heeft ze haar man en kinderen verlaten om te strijden voor de IRA, maar in het echt trouwt ze in 1995 en krijgt ze later kinderen. Ze trouwt overigens niet met zomaar iemand, maar met de beruchte Leonard Hardy die als bommenlegger van de Provisional IRA bekend stond. ‘In 1990 is Maguire gearresteerd in België dicht bij de Nederlandse grens. Eind 1990 werd ze uitgeleverd aan Nederland,’ vertelt Verhaeren. In maart 1991 werd ze vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en uitgeleverd aan Duitsland. Hier werd ze veroordeeld, maar vanwege haar lange voorarrest werd ze door de Duitse rechtbank in 1995 in vrijheid gesteld. Maguire en Hardy zijn in januari 2015 aangehouden door de Spaanse politie in verband met het witwassen van gelden verkregen uit de sokkel van tabak en alcoholische dranken.