Aflevering 2: Rundfunk

In de tweede aflevering van Tims ^ tent is het de beurt aan de jongens van Rundfunk: Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde. Tim neemt ze als verrassing mee naar de campingwinkel en naar de midgetgolfbaan. 

Natuurlijk hebben ze het over het ontstaan van Rundfunk en de humor en ironie erachter. Maar de gesprekken gaan dieper dan dat. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om jezelf te neuken? 

Er wordt niet gepraat over relaties, wel over beroemd zijn, Facebook-bubbels en hun nieuwste theatervoorstelling. 

'Rundfunk kan alles zijn zolang wij er maar aan verbonden zijn.'

Tom en Yannick in Tims Tent

Tom van Kalmthout (1991) en Yannick van de Velde (1989) ontmoeten elkaar bij de audities voor de toneelschool in Maastricht. Tom wordt niet aangenomen, Yannick wel. Ze besluiten uiteindelijk beiden om naar de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie (ATKA) te gaan. Volgens de jongens is het daar liefde op het eerste gezicht. Ze doen alles samen.

Aan het einde van het derde jaar moeten ze een half uur durende voorstelling maken. Natuurlijk doen ze dit samen en hier ontstaat Rundfunk (Duits voor omroep). Hun voorstelling Rundfunk? wordt geselecteerd voor de Parade en wordt drukbezocht. In 2013 winnen ze de ITs Hits-prijs op het International Theatre School Festival Amsterdam en in datzelfde jaar bereiken ze de finale van Camaretten in Rotterdam.

Na de toneelschool gaan ze praten met televisieomroepen, om te kijken of wat ze op het toneel doen ook werkt op tv. Ze mogen iets maken voor 3Lab. In 2015 schrijven ze vijf afleveringen van Rundfunk, de serie, waarin ze allebei een hoofdrol spelen (Tom speelt Erik en Yannick speelt Tim). In 2016 volgt het eerste volledige seizoen van tien afleveringen, uitgezonden door KRO-NCRV. Daarvoor werd de pilot afgewezen door BNN, omdat de grappen te grof zouden zijn. Rundfunk is een absurdistische high school comedy.

Op het moment zijn Tom en Yannick bezig met een avondvullende voorstelling, waarmee ze vanaf december de theaters ingaan. Op de Parade spelen ze een half uurtje uit die voorstelling. Wachstumsschmerzen heet het (Duits voor groeipijnen), over de pijn van het volwassen worden.

Yannick van de Velde

Tom van Kalmthout

'Dit is ook de tijd waarin iedereen werkelijkwaar om alles beledigd is omdat iedereen alleen maar in z'n eigen Facebook-bubbeltje leeft.'

Yannick in Tims Tent