Tims ^ tent: maar dan in een bungalow

Ray Fuego

In Tims ^ tent: maar dan in een bungalow interviewt Tim een nieuwe reeks bijzondere gasten. In de derde aflevering stapt Ray Fuego (21) Tims bungalow binnen, frontman van het Amsterdamse kunstenaarscollectief SMIB.

Aflevering 3: Ray Fuego

SMIB is het omgekeerde van Bims, en dat staat dan weer voor de Bijlmer, want daar komen de jongens van SMIB vandaan. Ze maken muziek, video’s, kleding, organiseren festivals en brachten zelfs een woordenboek uit over hun eigen taal. En ze doen alles met een missie: SMIB staat voor verbroedering en gelijkheid. Ray schrijft teksten en rapt, is punker, model en activist. Op 15 januari kwam zijn nieuwe album Zwart uit.

over Ray Fuego

Ray Fuego (echte naam Rayvell Pieternella) is in 1996 geboren in de Bijlmer in Amsterdam. Ray was creatief en had altijd al een grote liefde voor muziek. Ook Rays liefde voor tekenen, tekst en taal ontstond toen hij heel jong was. Hij leerde complete rijmwoordenboeken uit zijn hoofd en schreef dagenlang gedichtjes en poëzie.

Hij is frontman van kunstcollectief SMIB, een platform van individuele artiesten. Ze hebben geen platenmaatschappij en brengen hun eigen muziek zelf uit via YouTube of SoundCloud. SMIB is vooral bekend als rapgroep, maar is meer dan dat. Ze maken kleding, tekeningen, video’s en hebben zelfs een eigen taal met een eigen woordenboek.

Rays activisme en maatschappelijke betrokkenheid zijn een belangrijk onderdeel van zijn artiest-zijn. Hij heeft daarin verschillende doelen: laten zien dat je niet moet neerkijken op andere mensen vanwege hun etniciteit of hun klasse/rijkdom, vrouwenonderdrukking verminderen en laten zien dat jonge mensen zichzelf kunnen zijn, ook als ze anders zijn.

Lees hier een uitgebreid interview met Ray Fuego door 3voor12.

bio

naam Rayvell Pieternella 
leeftijd 21 jaar 
geboren in de Bijlmer 
frontman van kunstcollectief SMIB 
schrijft teksten, rapt, ontwerpt kleding en video’s
is ook activist en model
15 januari kwam zijn nieuwe album ​Zwart uit