steun vpro

Tomtesterom (1): 5 september, 21.30, NPO3

El Capitan beklimmen

Tom Waes gaat op zoek naar extreme uitdagingen en gaat daarin heel ver. In zes afleveringen voert hij de zwaarste beklimming ter wereld uit, probeert hij zijn IQ te verhogen naar 131, bouwt hij eigenhandig een duikboot, verliest hij meer dan 14 kilo om aan bodybuilding te kunnen doen, dirigeert hij de uitvoering van de Vijfde Symfonie van Beethoven en probeert hij een Belgisch record schansspringen te vestigen.

--------------------------------------------------
Tomtesterom (1) - El Capitan
Vrijdag 5 september, 21.30, NPO3
--------------------------------------------------

Tom wil bergen beklimmen en zoekt meteen de zwaarste beklimming ter wereld uit; El Capitan, in het Yosemite National Park in Californië. Zelfs voor geoefende klimmers is de wand niet te doen. De beklimming duurt verschillende dagen en gaat verticaal omhoog. Tom zal gezekerd aan de berg hangen met de afgrond onder hem. Klimmen, eten, slapen, zelfs zijn behoefte moet Tom boven de afgrond doen.

Tom Waes beklimt El Capitan

Tom vraagt de hulp van enkele pro’s. De Belgen Sean Villanueva en Nicolas Favresse - de absolute wereldtop klimmers en winnaars van de ‘Piolets d’Or’ in 2011, de hoogste onderscheiding voor klimmers. Zij willen Tom helpen en gaan de uitdaging aan.

De klim valt Tom niet alleen fysiek zwaar ook mentaal. El Capitan is 1000 meter hoog en de angst voor de afgrond gaat nooit weg. En dan is er ook nog de King Swing, een horizontale verplaatsing op 500 meter hoogte, het punt waar heel wat klimmers niet voorbij komen.