Tomtesterom (2): vrijdag 26 mei, 20.25 uur, NPO3

Hoogbegaafd worden

Tomtesterom (2): vrijdag 26 mei, 20.25 uur, NPO3

Hoogbegaafd worden

Hoe slim je bent, lijkt een vaststaand gegeven. Toch zijn er heel wat boekjes op de markt die beweren dat je slimmer kunt worden. Tom Waes gaat ze testen.

Tomtesterom (2) - Hoogbegaafd worden (herhaling)
vrijdag 26 mei, 20.25 uur, NPO 3

Tom Waes doet een IQ-test en de uitslag van die test, zal hij binnen acht maanden proberen te verbeteren naar 131. Met die uitslag ben je officieel hoogbegaafd en mag je toetreden tot Mensa: een exclusieve club van de twee procent slimste mensen ter wereld.

Nadat hij een hersenscan heeft laten maken om te controleren of zijn hersenen in orde zijn, gaat Tom aan de slag. Hij bezoekt Rüdiger Gamm, een zonderlinge Duitser met een IQ van 203. Gamm wordt de menselijke rekenmachine genoemd en doet de meest waanzinnige berekeningen uit zijn hoofd. Gamm gelooft ook dat je hersenen kunt trainen en hij geeft Tom enkele bizarre tips.

Tom Waes krijgt een hersenscan.

Zijn zoektocht naar verbetering van zijn intelligentie brengt Tom ook bij Dominic O'Brien. O'Brien is achtvoudig wereldkampioen Memory en kent het getal Pi tot 1000 getallen na de komma van buiten. Hij probeert Tom in een half uur tijd het getal Pi tot 100 getallen na de komma van buiten te laten leren. Hij is er van overtuigd dat Tom daardoor ook slimmer zal worden.

En zo doet Tom alles wat hij in de tientallen boekjes over slimmer worden vindt. Voortdurende stimulering van de hersenen is belangrijk, daar zijn alle boekjes het over eens. Wat dat dan betekent, daarover verschillen de meningen. Acht maanden lang probeert Tom alles uit en dan gaat hij voor een tweede intelligentietest. Zal hij echt slimmer zijn geworden? Is hij nu hoogbegaafd?

advertentie