steun vpro

vrijdag 21.25 uur

Bodybuilding

Tom wil mee doen aan het Belgisch Kampioenschap Bodybuilding, maar kan hij in acht maanden een echte bodybuilder worden?

-----------------------------------------------------
Tomtesterom: Bodybuilding
Vrijdag 26 september, NPO3, 21.25 uur

-----------------------------------------------------

Tom leert het een en ander uit 'The Encyclopedia of Modern Bodybuilding' van Arnold Schwarzenegger, een standaardwerk uit 1984 en hij krijgt hulp van 63-jarige Bill Richardson. Deze coach is zelf Mr Universe geweest in de jaren '80 en weet alles van bodybuilding.

Al snel leert Tom dat bodybuilding iets anders is dan alle andere fysieke uitdagingen die hij in het verleden is aangegaan. Bodybuilding is een sport, die je leven beheerst. Uiteindelijk tellen alleen je spieren en die krijg je alleen door elke dag te trainen en te leven als een bodybuilder. Tom traint dan ook twee keer per dag, eet zeven keer per dag en slaapt de rest van de tijd. Maar wat stelt acht maanden training voor vergeleken met bodybuilders die jaren hebben getraind.

Afgetrainde Tom Waes oefent zijn blik in de camera

Toch geeft Tom niet op. Hij bereidt zich voor op de wedstrijd. Hij laat zich ontharen, bruin verven en oefent zijn poses. In de laatste vijf weken voor de wedstrijd wordt Tom op een waanzinnig dieet gezet. Zijn vetpercentage moet naar 5 procent en hij verliest meer dan 14 kilo.