Tomtesterom (5): donderdag 15 juni, 23.35 uur, NPO 3

Dirigent

Tomtesterom (5): donderdag 15 juni, 23.35 uur, NPO 3

Dirigent

Tom Waes gaat op zoek naar extreme uitdagingen. Een orkest dirigeren bijvoorbeeld, en dan wel meteen een verschrikkelijk moeilijk muziekstuk. Terwijl hij geen noten kan lezen.

Tom Waes als dirigent.

Tom Waes als dirigent.

Tom Waes wil het Nationaal Orkest van België dirigeren tijdens de uitvoering van de Vijfde Symfonie van Beethoven en hij leest daarom het boekje Conducting an Orchestra. Hierin wordt de Vijfde Symfonie de nachtmerrie van elke dirigent genoemd. Het tempo wisselt voortdurend en de compositie is daarom zelfs voor een ervaren dirigent gecompliceerd.

Dirigent Dirk Brossé wil Tom wel leren dirigeren, maar hij vraagt zich af of Tom niet te ambitieus is. Het dirigeren van De Vijfde Symfonie van Beethoven vereist jaren studiewerk en de reputatie van het Nationaal Orkest mag niet op het spel staan. Tom mag het dus niet verknallen.

Dirk dompelt Tom twee weken onder in de wereld van de klassieke muziek. Hij laat hem eerst een strijkkwartet dirigeren en dan een orkest van conservatoriumstudenten. Pas dan mag Tom voor het Nationaal Orkest staan. Hij dirigeert alleen de eerste beweging van de Vijfde Symfonie. Dat is een stuk van drie minuten en dat lijkt te overzien, maar omdat er ruim tachtig muzikanten meespelen, is de partituur hiervan omvangrijk. Tom moet dus een soort ingekorte versie van de partituur maken waar hij mee kan werken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan als je zoals Tom geen noten kan lezen.

Het grootste struikelblok blijkt de maat te zijn. Tom heeft niet echt het beste gevoel voor ritme en de tempowissels in de Vijfde blijven hem parten spelen. Het minste wat een dirigent moet doen, is perfect de maat aangeven. Na twee weken staat Tom met het Nationaal Orkest in de Bozar in Brussel voor een kritisch publiek van tweeduizend klassieke muziekkenners.

advertentie