steun vpro

tomtesterom 6

schansspringen

Tom Waes kan niet skieën. Toch hoopt hij in deze aflevering het Belgisch record schansspringen te vestigen, en dat is geen grootspraak.

-------------------------------------------------------
Tomtesterom (6): schansspringen
Vrijdag 17 oktober om 21.30 op NPO 3 en vervolgens 7 dagen online te zien

-------------------------------------------------------

De zwaartekracht doet het werk, toch?

Dé uitdaging die al sinds seizoen 1 in elke Tomtesteromvergadering opduikt, is schansspringen. Hoe leuk zou het wel niet zijn als Tom echt van de schans in Garmisch-Partenkirchen zou kunnen springen? Heel leuk, maar helaas onmogelijk, dacht iedereen. Tot Tom op een Duitse handleiding stuitte en contact kreeg met Marc Nölke, ex-bondscoach van het Oostenrijkse schansspringteam. Marc had ook wel zijn bedenkingen bij de uitdaging, maar wilde Tom wel helpen. Liever onder zijn begeleiding springen dan alleen maar met een boekje, vond hij. Marc was wel duidelijk: je springt alleen maar als ik zeg dat het mag.

Marc wil Tom vooral niet zomaar van de schans in Garmisch-Partenkirchen laten gaan. Hij wil hem ook de schoonheid van het schansspringen leren. Schansspringen is meer dan je met een rotvaart van een helling smijten. Het is een perfect samenspel van kracht, techniek en timing. Alleen als dat allemaal goed zit, voel je wat schansspringen echt is: even echt zweven. Even het gevoel hebben dat je vliegt.

Dat klinkt fantastisch, maar het blijkt uiteindelijk toch lastiger te zijn dan Marc had gedacht. Tom kan echt niet skiën en dat had zelfs Marc onderschat. Tom moet echt vanaf nul beginnen. Zelfs gewoon skiën met de speciale schansspringlatten blijkt een probleem te zijn. Pas als hij dat enigszins onder knie heeft, mag Tom echt beginnen springen. Hij moet beginnen op een schans van 15 meter en van daaruit stilaan opbouwen. Ondertussen moet hij ook nog indoor aan zijn techniek werken en zijn explosieve kracht opbouwen. Hij traint zelfs mee met de Oostenrijkse kampioen Thomas Morgernstern…

Maar hoe slecht het allemaal ook gaat, Tom heeft een voordeel: hij is de eerste Belg die officieel aan schansspringen doet. Dat wil zeggen dat hij ook als eerste een Belgisch record kan vestigen. Hij besluit zich in te schrijven in een plaatselijke schansspringwedstrijd. Zijn tegenstanders zijn 100 lokale Oostenrijkse kinderen… De afstand die hij springt, maakt niet uit. Als hij één keer kan springen zonder te vallen, heeft hij een Belgisch record. Maar zelfs dat is niet zo simpel…

Een confronterende ervaring dus voor Tom, vooral omdat de druk voortdurend heel groot is. De sprong in Garmisch-Partenkirchen zit voortdurend in zijn achterhoofd. Zal Tom deze reeks eindigen met de sprong van zijn leven?