Toren C-bedrijfsfeest

Hugo Hoes

Toren C gaf op 15 oktober 2016 een bedrijfsfeest. Met voorvertoningen, een meet & greet en pannenkoeken. Hugo Hoes was erbij en brengt verslag uit.

Hugo Hoes

‘Waar is de kauwgum?’ Net voordat de als pubermeisjes verklede fans Hilde en Yvon uit het Brabantse Liempde naar binnen willen bij het Toren C-bedrijfsfeest wordt nog snel het laatste detail bijgewerkt. Daarna gaan ze ordinair kauwend samen met honderden andere fans bij broedplaats Lola Luid in Amsterdam Nieuw-West naar binnen. Voor onder meer een meet & greet met Maike Meijer en Margôt Ros, een interview met regisseur Albert Jan van Rees, voorvertoningen, pannenkoeken en een souvenirmok. De fans hebben de dresscode serieus genomen en zijn uitgedost als karakters uit de serie. Kringloopwinkels zijn bezocht, Marktplaats is afgestruind en bij vriendinnen zijn kasten geplunderd. Wie nog een jasje zoekt kan op een kledingrek in de hal iets van zijn, of beter gezegd, haar gading vinden, want vrouwen zijn in de meerderheid. Blijkbaar is Toren C humor van vrouwen voor vrouwen.

Voor het duo uit Liempde was de uitdossing geen probleem. Yvon: ‘We zijn ook al een paar keer zo naar het carnaval geweest. Het hele dorp kent nu “Wat errug” uit Toren C.’ Ze hebben zelfs Margôt een keer ontmoet, zegt Hilde. ‘Op de kermis bij ons. Heel erg leuk.’ De vriendinnen zijn fan vanaf het begin. Yvon: ‘Met hun humor gaan ze grenzen over, daar houden wij ook van.’ De vijftigers Mirna en Brigitte uit Hoorn zien er uit als De Portiers en kijken streng. Dat verandert meteen als ik ze aanspreek. Ze kennen elkaar van het plaatselijke hondenveld waar ze alle twee een Jack Russel uitlaten. ‘Daar hebben we het altijd over Toren C,’ zegt Mirna, ‘ook tegen anderen.’

Cabaretier Richard Groenendijk leidt de middag. Een aardig klusje, want de energieke en improviserende Margôt en Maike laten zich niet leiden. De moeilijkste vraag deze middag is wat voor een bedrijf het eigenlijk is, dat Toren C. Het UWV of de Belastingdienst lijken het meest in de buurt te komen. Maurice uit Eindhoven is een van de opvallendste bezoekers. Hij is als Ellemieke, draagt dus dameskleding en zelfs een pruik. ‘Het meeste komt uit de kringloopwinkel. Pumps in maat 43 waren het moeilijkst te vinden. Die heb ik van Marktplaats.’ Hij is in zijn eentje met de trein gekomen. ‘In Eindhoven keek niemand mij raar aan, maar hier in Amsterdam wel.’ De hele dag is de sfeer enorm uitgelaten en vrij ordinair. Niet echt VPRO, maar juist dat is paradoxaal vaak dan weer wel VPRO. Altijd net even anders.

Voordat de middag met een borrel wordt afgesloten wordt bekendgemaakt wie de verkleedwedstrijd heeft gewonnen. Het is… Maurice en hij bloost ervan. Dat komt waarschijnlijk ook door de prijs. Het Toren C-rekwisiet dat hij heeft gewonnen is namelijk een twee meter lange penis. Onbuigzaam. Niet iets waarmee je op je gemak in de trein terug naar huis gaat. Gelukkig zijn er ook fans uit Eindhoven met een auto. Die brengen ‘Ellemieke’ met hoofdprijs weer thuis. Volgend jaar weer?