TreurTeeVee is absurdistisch drama gemaakt door Circus Treurdier. Hier lees je meer over de serie.

2014. Muziektheatercollectief Circus Treurdier lanceert in samenwerking met de VPRO twee online pilotafleveringen van de serie TreurTeeVee. TreurTeeVee is poëtisch, muzikaal, gestileerd, absurd, humoristisch en zeer melancholisch.
Het is Sesamstraat voor volwassenen of Theo & Thea meets Twin Peaks; een bizarre vorm van televisie met een flinke dosis vervreemdingssentiment.

De twee afleveringen Seksualiteit en Zelfhaat zijn online te bekijken. De aflevering Seksualiteit werd op donderdag 13 augustus uitgezonden op NPO 3 binnen de 3LAB-week, het platform van NPO 3 waarop televisietalent zich eenmalig mag presenteren op de Nederlandse buis. Daar wist TreurTeeVee zoveel indruk te maken dat ze de 3LAB-week zelfs wonnen.

TreurTeeVee speelt zich af in een absurdistisch vormgegeven wereldstad, waarin de vier hoofdpersonen worstelen met zichzelf en de maatschappij. Zo is daar Yolanda (streng maar sexy), de kettingrokende psychotherapeute die haar eigen leven maar niet op de rit krijgt en opmerkelijke adviezen geeft. En Koenijn, een zingende filosoof in konijnenpak. Soms een manische dictator, dan weer een spiritueel leider. Als eigentijdse Messias probeert hij ons te inspireren. Verder zien we Uusbief, de burgerlijkste man van de stad. Hij wordt gestalkt door zijn perverse fantasieën en is altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plek. En last but zeker not least: Frederik Kaak, de ijdele televisiepresentator, die in zijn honger naar roem met veel flair over lijken gaat. 

De hoofdrollen zijn weggelegd voor het vaste ensemble van Circus Treurdier bestaande uit Ellen Parren, Jan-Paul Buijs, Thomas Spijkerman en Peter van Rooijen. De regie is in handen van Joost van Hezik.

Productie: Pupkin in coproductie met de VPRO

leer de hoofdpersonages kennen

artistiek leider Thomas Spijkerman over TreurTeeVee:

“Wij zijn in de jaren ‘80 en ’90 opgegroeid met prachtige en even bizarre programma's als Theo & Thea, Purno de Purno, Van Kooten & De Bie, 30 Minuten, Rembo & Rembo en Jiskefet; allemaal televisie die rijk is aan eigenheid, verbeelding, vervreemding en absurdistische humor. Elementen die in het hedendaagse televisie-aanbod moeilijk te vinden zijn. Wij geloven dat er mensen zijn die, net als wij, die televisieherinneringen koesteren en verlangen naar een waardige opvolging hiervan. Wij moeten daar het antwoord op zijn.”

Lees ook het interview uit de VPRO Gids met de regisseur en acteurs over de personages. 

Circus Treurdier

Circus Treurdier is een beweging van jonge professionele muziektheatermakers. Een nieuwe generatie acteurs, muzikanten, componisten, zangers en tekstschrijvers die eigenwijs aan de weg timmert in het Nederlandse theaterbestel. De makers van Circus Treurdier maken, spelen en produceren hun eigenzinnige totaalconcepten. Na de oprichting in 2008 maakte het gezelschap furore met een aantal grote producties als Het Eeuwige Nachtcafé, De Circus Treurdier Nachtmis en speelden ze de voorstelling SPEKTAKEL X in vier grote steden.

Circus Treurdier combineert verschillende genres als kleinkunst, toneel, popmuziek en cabaret en probeert het gat te dichten tussen hoge en populaire kunst, geheel in eigen stijl. Bekijk ook video's van Circus Treurdier op hun YouTube kanaal

De VPRO heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van het hier aanwezige materiaal te achterhalen en te benaderen. Mocht u menen rechten te ontlenen aan bovenstaand materiaal en het oneens zijn met deze publicatie dan kunt u contact opnemen middels dit formulier.