Uitgewoond is een nieuwe VPRO-serie over een groep hoogbejaarden die in de laatste fase van hun leven gedwongen wordt te verhuizen.

online te zien vanaf 11 maart, acht afleveringen van 15 minuten

Bijna een jaar lang filmde regisseur Marijke Schonewille met haar mobiele telefoon het wel en wee van de hoogbejaarde bewoners van verzorgingshuis de Drie Hoven in Amsterdam. In dit tehuis wonen de ‘ouden van dagen’, sommigen zijn al over de honderd jaar oud, in warm gezelschap van elkaar en zij hebben zich verzoend met de gedachte er te zullen sterven. Helaas wordt deze rustgevende zekerheid begin 2018 bruut verstoord als bekend wordt dat de Drie Hoven moet sluiten. De opnames van Marijke resulteerden in de achtdelige onlineserie Uitgewoond, vanaf 11 maart te zien.

Ondanks dat de Drie Hoven nog geen 50 jaar oud is voldoet het niet meer aan de steeds strenger wordende moderne eisen en moet het dicht. Het verhaal van tehuis de Drie Hoven staat niet op zichzelf. In Nederland moeten voor het eind van 2020 maar liefst 800 verzorgingshuizen hun deuren sluiten.

De vraag wat het betekent om aan het einde van je leven uit je vertrouwde omgeving te worden gehaald liet regisseur Marijke Schonewille niet meer los. Zelf zegt ze hierover: 'Ik hield mijn hart vast voor wat de bewoners te wachten stond, en als programmamaker vond ik dat ik aan de buitenwereld moest laten zien wat de impact van zo’n sluiting op deze hoogbejaarde bewoners is.'

Marijke voegde de daad bij het woord en begon, slechts gebruik makend van haar smartphone te filmen. Met als resultaat de indringende en ontroerende serie Uitgewoond die je als kijker niet koud laat en aan het denken zet.