De bocht van Kees van Kooten en de stok van Wim de Bie

6 maart 2021

In aanloop naar de onlangs verplaatste Boekenweek zendt de VPRO de memorabele aflevering De bocht van Kees van Kooten en de stok van Wim de Bie. Deze aflevering werd oorspronkelijk op 1 februari 1987 uitgezonden en sluit anno 2021 naadloos aan bij het thema van de Boekenweek dit jaar: Tweestrijd.

In de tweede helft van de jaren tachtig ontstond er een ongekend schisma binnen de Nederlandse televisiewereld. De 'preciezen', verenigd in de op religieuze en politieke uitgangspunten gegrondveste Omroepverenigingen, stonden onverhoeds lijnrecht tegenover de gehaaide 'rekkelijken' van de Commerciële Televisie.

Mediamogul Joop van den Ende lokte een flink aantal geldbeluste, publieke coryfeeën naar zijn TV10. Ook Het Simplisties Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie verdwaalde in dit kantelende televisielandschap. Weliswaar deels en tijdelijk, maar daarom was hun morele tweestrijd niet minder beschamend.

In een sinds 1987 nooit meer uitgezonden realitydocu trachten de met elkander overhoop liggende televisiemakers wanhopig hun persoonlijke plaatsbepaling binnen de veranderende mediawereld te rechtvaardigen. Dit levert een pijnlijk, onthullend en bij vlagen hilarisch schouwspel op.

Rebellie bij Van Kooten en De Bie

7 maart 2020

Geheel in de geest van het thema Rebellen en dwarsdenkers eisten Van Kooten en De Bie artistieke carte blanche. Zij weigerden gehoor te geven aan de opdracht van de VPRO om de uitzending een rebels karakter te geven middels sketches van dwarse types als Zwerver Dirk, De Alleenstaande Vandaal, de Familie Van der Laak, et ceteri. Koot en Bie achtten dit 'een knieval voor het platte vermaak'.

Van Kooten en De Bie's moeders de vrouwen

27 maart 2019

Dit jaar stelden Van Kooten en De Bie een satirisch boeket aan scènes samen binnen het thema van moeders en vrouwen. Materiaal in overvloed natuurlijk, want de lijst met sketches waarin moeders en vrouwen de hoofdrol speelden in hun programma was lang en divers. Zo kropen Van Kooten en De Bie in de huid van Mémien Holboog, Carla van Putten, Diana Charité en vele anderen.

Van Kooten en De Bie snappen geen bal van de natuur

17 maart 2018

Van Kooten en De Bie grasduinden opnieuw in hun beeldarchief. Dit keer gaan ze op zoek naar sketches over De Natuur, het thema van de Boekenweek 2018.

Beschaamd stelden zij vast dat types als de zussen Jet en Koosje, Jacobse en Van Es, moeder en zoon Carla en Frank, Berendien uut Wisp en nog zo'n twintig anderen onze Natuur kortzichtig en respectloos behandelden. Maar de bontste stommiteiten bedreven zij zelf: Van Kooten en De Bie snapten geen bal van De Natuur.

Koot en Bie zetten de pruimen op sap

25 maart 2017

Voor hun Boekenweek-bloemlezing maakten Koot en Bie een compilatie van sketches, waaruit blijkt dat nagenoeg al hun vaste types wel eens te kampen hebben gehad met de verleidingen des vlezes.

Flagrante fragmenten van Koot en Bie, voor de rijpere kijkers. Zij presenteren hun elfde bloemlezing in deze reeks jaarlijkse compilaties. Het thema van de Boekenweek 2017 luidt: Verboden Vruchten, en gravend in hun honderden uitzendingen kwamen Koot en Bie tot een sidderende longlist van seksueel getinte scènes.

Er is gekozen voor al dan niet ingekorte sketches, waaruit blijkt dat nagenoeg al hun vaste types weleens te kampen hebben gehad met de verleidingen des vlezes. De Vieze Man natuurlijk, maar ook Jacobse en Van Es, Koosje Veenendaal, Dirk, moeder en zoon Carla en Frank van Putten, Juinens burgemeester Van der Vaart - het werd een parade van opgewonden standjes. Kortom: De rijpere kijker kan zich een uur lang verlustigen in en spiegelen aan zesentwintig sappige nummertjes.

Was Von Kooten und Der Bie noch zu sagen hätten

12 maart 2016

In het kader van de Boekenweek doken van Kooten en de Bie in de tv-archieven. Het resultaat is een uitzending gebaseerd op het thema van de Boekenweek: Duitsland.

Het duo stelde een programma samen uit hun televisiewerk waarin Duitsland een rol speelde. De basis van deze vijftig minuten durende compilatie is de film die zij in 1981 maakten over hun rol in de Tweede Wereldoorlog. Koot en Bie bezoeken hun ouderlijke huizen en speuren naar sporen van het 'kleuterverzet 40-45'.

Daarnaast laten zij enkele voorbeelden zien van satire over Duitsland door de jaren heen. Werkopnamen van de speelfilm Beatricks (1978), waarin Rijk de Gooyer 'alle Duitsers' speelde, een bezoek aan het Adolf Hitler Museum (1989) en de Duitse versie van Keek op de Week (Guck auf die Woche, 1993).

De Waanzin van Van Kooten en De Bie

7 maart 2015

Naar aanleiding van het thema van de Boekenweek: Waanzin, stelden Van Kooten en De Bie een compilatie van fragmenten uit hun carrière samen, waarin ze hun psychische problemen hebben gedeeld.

Van Kooten en de Bie reisden de pan uit

11 maart 2014

Onze vaderlandse reislust wordt beleefd door een stoet van oude getrouwen: moeder Carla en zoon Frank van Putten, de heer Bussink, de Positivo’s, de Oudere Jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof en de Alleenstaande Vandaal, alsmede een dozijn minder bekende maar minstens zo lachwekkende landgenoten. De compilatie van scènes is geheel toegesneden op het thema van de boekenweek in 2014: Reizen.

meer Van Kooten en de Bie