vpro verwanten: frans kerver

brengt tegenlichters samen in groningen

Hugo Hoes zoekt in deze zomerserie VPRO leden op die op een bijzondere manier verwant zijn aan de VPRO. Frans Kerver organiseert bijeenkomsten in Groningen voor liefhebbers van Tegenlicht. Wat beweegt hem dit te doen en zijn die Groningers daar eigenlijk wel voor te porren?

De VPRO heeft een grote en trouwe achterban. Die kijkt, leest en luistert VPRO en betaalt ook nog eens mee. Bij elkaar honderdduizenden onbekende Nederlanders met VPRO-verwantschap. Wie zijn dat, vroeg Hugo Hoes, redacteur van de VPRO Gids, zich af en zocht er daarom deze zomer vijf thuis op. Hij trok van Groningen via Rotterdam naar Deurne en ontmoette een echte Tegenlichter, zag een huis behangen met gidscovers, luisterde naar Achterwerkliedjes, leerde literaire quizen winnen en hoorde het geheim van een goede gidsomslag. Ga mee naar Sophie, Nathalie & Tjeu, Frans, Jenny en Christa, fijne VPRO-verwanten van nu.

Frans Kerver is een echte verbinder. Hij brengt mensen graag samen om mooie ideeën te kunnen ontwikkelen en realiseren. Een van de manieren waarop hij dat doet is door Tegenlicht Meet Ups te organiseren in Groningen.

Frans is een bezig bijtje. Naast het organiseren van Tegenlicht Meet Ups is hij een van de drijvende krachten achter het Groningse Tuin in de Stad. Dit is een Groningse rafelrand die is opgebloeid door de spontane energie van een groeiende groep mensen. Tussen het spoor en een kleine woonwijk staat een oude kas, omringt door een weelderige niet-aangeharkte tuin. Naast de verkoop van plantjes organiseren ze activiteiten gerelateerd aan het tuinieren of de tuin zelf. 

Het werk en de activiteiten van Tuin in de stad verbindt mensen van alle leeftijden. Vrijwilligers onderhouden de planten en de tuintjes, kinderen kunnen er spelen en vies worden. Bewoners struinen rond en ontmoeten elkaar aan de stamtafel of bij een van de acvtiviteiten. Tuin in de stad staat open voor iedereen met een goed idee. Zo zijn er afgelopen jaar in samenwerking met buurt- organisaties en bewoners meer dan 30 kleinschalige activiteiten georganiseerd. Activiteiten die verschillen van konijnenknuffelen en slakkenrace tot een plantenruilmarkt, van zingen-bij-het-kampvuur tot eten-met-inge, van een workshop moestuinieren tot de Nationale Buitenspeldag op 13 juni. Kortom, een echte Vrijplaats.

Alle activiteiten en gegevens vind je op de website van Tuin in de stad.
Frans en de tuin zijn ook te volgen op Twitter en Facebook

Tegenlicht Meet Ups - wat zijn dat?

Tegenlicht spreekt tot de verbeelding. Tegenlicht lokt discussie uit en roept reacties op. Daarom organiseren we iedere week in samenwerking met Pakhuis de Zwijger in Amsterdam een Meet Up naar aanleiding van de afgelopen uitzending. Aan de hand van fragmenten praten we na met gasten en kunnen mensen in de zaal vragen stellen. Een moderator begeleidt de avond zodat iedereen aan bod komt, het tempo erin blijft en na 2 uur de bar open kan voor het echte napraten.

De Meet Ups in Amsterdam zijn inmiddels zo succesvol dat met 300 man de zaal vaak helemaal vol zit. Inmiddels worden er Meet Ups georganiseerd in Den Haag, Rotterdam, Den Bosch en Groningen. Dit najaar zullen ook Meet Up Amersfoort, Eindhoven, Utrecht en Goeree-Overflakkee daar bijkomen. De Groningse Meet Ups vinden plaats in De Wolkenfabriek. In september gaat het nieuwe Tegenlicht seizoen van start en zullen ook de nieuwe Meet Ups weer georganiseerd worden. 

zelf een tegenlicht meet up organiseren?

Is er bij jou in de buurt nog geen Tegenlicht meet up? Dan ben je van harte uitgenodigd om die zelf te organiseren. Uiteraard helpt de Tegenlicht redactie je daar een handje bij. Meer informatie daarover vind je hier

alle afleveringen uit de serie VPRO Verwanten