Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer leidt ons rond door zijn woonplaats Genua. Pfeijffer spreekt met de inwoners van de centraal gelegen straat Via di Prè, waar migratie de stenen heeft gekleurd en veranderd.

Uitzending

Via Genua was vanaf zondag 22 januari te zien op NPO 2 en is nu online te bekijken.

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer kent de havenstad Genua als zijn broekzak. Hij is de perfecte gids door de stegen van de stad, nu een halteplaats voor een bonte stoet gelukszoekers die, al dan niet legaal, een nieuw leven proberen op te bouwen in het beloofde land Europa.

In het labyrintische middeleeuwse centrum van de Italiaanse havenstad Genua ligt de achthonderd meter lange straat Via di Prè. Een ooit typisch Genovese straat die de afgelopen jaren veranderd is door migratie. Ilja Leonard Pfeijffer spreekt met de inwoners van de straat en laat zien hoe Italië op politiek, sociaal en economisch vlak verandert met al die nieuwkomers van wie de wortels elders liggen.

Aflevering 1: Welkom in Europa

De ooit typisch Genovese straat Via di Prè is de afgelopen jaren veranderd door migratie. Spanningen lopen op nu er voor nieuwe vluchtelingen geen plek meer lijkt te zijn. Een ingebruikname van een leegstaande woning door nieuwe vluchtelingen wordt tegengehouden door een groep bewoners. Er zijn al veel te veel werkloze Afrikanen op straat, luidt hun protest. En dan lonkt ook nog eens de criminaliteit in de Via di Prè, een straat die sowieso al een duistere reputatie heeft.

Ilja gaat in gesprek met de Marokkaanse Patrick, die het - tegen de massa in - voor mekaar heeft gekregen om middels een legaal tweedehandswinkeltje zijn familie in Marokko te onderhouden.

Ook leert hij een groep Gambiaanse asielzoekers kennen, die enkele dagen geleden per gammele boot vanuit Libië zijn aangekomen. De vreselijke reis staat in hun gezichten te lezen. Die reis is volbracht, maar nu begint misschien wel een veel ingewikkelder avontuur. Hoe bouw je een menswaardig bestaan op in Europa?

Aflevering 2: Fuck that

Italië ligt al decennia in de frontlinie van migratie. Onherroepelijk verandert dit haar straten, ook in Genua. Italiaanse winkeliers houden er met moeite hun hoofd boven water, zo ook de poëtische bloemist Gianni, die vertelt hoe zijn klandizie verandert. Terwijl kerken sluiten openen moskeeën hun deuren.  Aan het woord komt Rosella, een transgender die al jaren in Genua als prostituee werkt maar geconfronteerd wordt met een steeds groter groeiende moskee pal naast haar peeskamer. Vroeger moest ze haar positie bevechten tegenover haar ouders; nu tegenover de nieuwkomers in de stad.

Er ontstaat een band tussen Ilja en Kumuna, een van de Gambiaanse asielzoekers. Kumuna woont sinds een paar maanden in Genua, gaat naar school en hoopt op een betere toekomst dan die hem te wachten stond in zijn land van afkomst. Maar hoe realistisch zijn zijn dromen? Is het hem gegund om te slagen in Europa?

Aflevering 3

Italië was altijd al een migratieland. Vanuit de haven van Genua vertrokken miljoenen Italianen de afgelopen twee eeuwen naar Noord- en Zuid-Amerika. Ook vandaag de dag trekken veelal jongeren naar Noord-Europa waar ze betere kansen hebben op werk.

De toekomst van de Senegalese bejaardenverzorgster Nogaye ligt wél in Italië. Zij verzorgt er de Italiaanse Pasqualina.  Hun beider migratieverhalen kennen veel paralellen. Nogaye probeert haar man uit Senegal over te laten komen. Ze kijkt ernaar uit, maar het maakt haar ook bang. Is er voor hem wel werk?

Steeds meer asielzoekers spreken over terugkeren naar Afrika of doorreizen binnen Europa. Ilja spreekt met de Tunesiër Dries, die verder noordwaarts wil reizen in de hoop een land te vinden waar hij een eerlijke kans krijgt en niet uitgebuit wordt.

Ook komen Matteo Salvini, partijleider van de rechts populistische partij Lega Nord en de Genovese burgemeester Marco Doria aan het woord. Hoe kijken zij aan tegen migratie en hoe zien zij de toekomst van hun land en die van Europa?